Leta 1983 je Walensa dobil Nobelovo nagrado za mir, leta 1990 pa postal prvi demokratično izvoljeni predsednik Poljske po drugi svetovni vojni. Foto: EPA
Leta 1983 je Walensa dobil Nobelovo nagrado za mir, leta 1990 pa postal prvi demokratično izvoljeni predsednik Poljske po drugi svetovni vojni. Foto: EPA
Wajda je na tiskovni konferenci napovedal, da se bo snemanje biografskega filma začelo decembra v Gdansku. Foto: EPA

"To bo najtežji film v moji karieri," je novinarjem dejal režiser o svoji novi nalogi, v kateri bo prikazal osebnost, ki je pripomogla k padcu železne zavese.

Poljska filmska industrija doslej še ni ustvarila filma o danes 68-letnem Walensi. "Tega nočem, ampak moram," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Wajda. Stavek si je sposodil pri Walensi, ki ga je izrekel po padcu komunističnega režima leta 1989, ko je kandidiral za predsednika.

Film, naslovljen preprosto Walensa, bodo začeli snemati 1. decembra, videti pa ga bo mogoče predvidoma leta 2012.

Walensa se po režiserjevih besedah s filmom strinja. "Če mi ne bi zaupal, bi mi to tudi povedal," je dodal Wajda, ki je leta 2000 prejel oskarja za življenjsko delo in bil še trikrat nominiran za to nagrado.

Tudi Walensa je le človek ...
Scenarij za film je napisal poljski avtor Janusz Glowacki. Kot je dejal, je želel Walenso prikazati kot močnega človeka, pa tudi kot osebo, ki ima svoje šibke trenutke. Zgodba se začne leta 1970, ko oblasti zatrejo proteste ladjedelniških delavcev, med katerimi je tudi Walensa, ter se nadaljuje vse do padca režima.

Walensa, po poklicu ladijski električar, je vodil Solidarnost, sindikat, ki je nastal leta 1980 med stavko v baltskem pristanišču Gdansk. Leta 1981 je režim želel zmanjšati njegov vpliv in ga leto pozneje prepovedal, toda sindikat je podtalno še naprej deloval. Leta 1983 je Walensa dobil Nobelovo nagrado za mir, leta 1990 pa postal prvi demokratično izvoljeni predsednik Poljske po drugi svetovni vojni. Funkcijo je opravljal vseh pet let.