Nekdanji hollywoodski producent v trenutku, ko je izvedel sodnikovo odločitev. Foto: Reuters
Nekdanji hollywoodski producent v trenutku, ko je izvedel sodnikovo odločitev. Foto: Reuters
Weinsteina v Los Angelesu čaka ne samo ena, ampak dve novi obtožnici

Weinsteinova obramba se je borila proti taki razsodbi, češ da bi obtoženec moral ostati v New Yorku, ker tam dobiva primerno zdravstveno nego. Napovedali so že, da se bodo na odločitev sodišča pritožili.

69-letni Harvey Weinstein, ki je bil svoj čas eden najvplivnejših filmskih producentov v Hollywoodu, že ves čas zanika, da bi kadar koli imel nesoglasne spolne odnose. V Kalifornijo ga bodo premestili do sredine julija, tam pa ga čaka obtožnica, ki ga v enajstih točkah bremeni napadov na pet žensk v obdobju med letoma 2004 in 2013; obtožen je posilstva, spolnega nasilja, prisilnega oralnega spolnega odnosa in nasilne penetracije. Za zdaj še ni znano, ali bo sojenje potekalo v Los Angelesu, saj zaradi epidemije večina sojenj tam še vedno stoji.

Sodna skica zaslišanja, ki se je odvijalo na daljavo. Foto: Reuters
Sodna skica zaslišanja, ki se je odvijalo na daljavo. Foto: Reuters

Sklicuje se na pešajoče zdravje
Weinsteinov odvetnik Mark Werksman je za tiskovno agencijo Reuters komentiral, da so "nad sodnikovo razsodbo razočarani". Obramba je še v torek argumentirala, da tožilstvo v Los Angelesu ni vložilo pravilnega birokratskega zahtevka za izročitev, a okrožni sodnik Kenneth Case njihove pritožbe ni sprejel.

Zdaj bo Weinsteinova obramba skušala doseči, da se izročitev odloži, dokler obtoženec "ne dobi primerne zdravniške oskrbe v New Yorku". Opozarjajo namreč, da ga čakata še dve operaciji (v zvezi z zdravstvenimi težavami, ki jih niso javno razkrili). V preteklosti so argumentirali tudi, da je skoraj popolnoma slep in pa, da je "pod strogim nadzorom" zaradi svojega šibkega zdravstvenega stanja.

Odvetnica Gloria Allred, ki bo na losangeleškem sojenju zastopala dve tožnici, je komentirala, da jo odločitev za izročitev
Odvetnica Gloria Allred, ki bo na losangeleškem sojenju zastopala dve tožnici, je komentirala, da jo odločitev za izročitev "zelo veseli". Foto: Reuters
Harvey Weinstein obsojen na 23 let zapora

Edina poimensko razkrita žrtev, ki jo navaja obtožnica v Los Angelesu, je Lauren Young. Nekdanji producent jo je po sestanku na Beverly Hillsu leta 2013 zvabil v svojo hotelsko sobo, jo tam zaprl v kopalnico, jo grabil in masturbiral, preden ji je uspelo pobegniti. Young je pričala že na sojenju v New Yorku, a le kot priča, ki je tožilstvo pomagala ponazoriti obtoženčev značaj in vzorce obnašanja.

Identitete drugih žrtev losangeleške obtožnice niso javno znane. Vsega skupaj je Weinsteina spolnih zlorab obtožilo več kot 80 žensk v ZDA in Evropi.

Zgodovinska razsodba
Sodišče na Manhattnu je že marca lani za Weinsteina določilo zaporno kazen 23 let. Kriv je spolnega napada na asistentko produkcije Mimi Heley in posilstvo igralke Jessice Mann. Čeprav ni bil obsojen za vse točke obtožnice, je obsodba vseeno obveljala za zmago gibanja #MeToo, ki se bojuje proti zlorabam vplivnih in bogatih moških v Hollywoodu.