Weinsteinu bodo po New Yorku za podobna kazniva dejanja sodili še v Los Angelesu. Foto: Reuters
Weinsteinu bodo po New Yorku za podobna kazniva dejanja sodili še v Los Angelesu. Foto: Reuters

Nekdanji hollywoodski mogul, ki se je kmalu po svojem prihodu v zapor Rikers okužil z novim koronavirusom (a je po bolezni medtem že okreval), se bo moral soočiti še z eno novo obtožnico, ki ga bremeni spolnega nasilja.

V Los Angelesu je proti njemu že bila vložena obtožnica zaradi posilstva, nasilne penetracije in prisilnega oralnega spolnega odnosa z eno žensko ter spolnega napada na drugo žensko. Oba incidenta naj bi se zgodila v februarju leta 2013.

Primer, ki je zdaj prerasel v tretjo obtožnico, datira v leto 2010, incident pa naj bi se zgodil v nekem hotelu na Beverly Hillsu. Weinsteinova zastopnica Juda Engelmayer primera ni hotela komentirati, njegova pravna ekipa pa za medije trenutno ni dosegljiva.

Harveyja Weinsteina je spolnega nadlegovanja in spolnega nasilja obtožilo več kot sto žensk; sam je vse obtožbe ves čas zanikal, češ da so bili vsi spolni odnosi, ko so se zgodili, prostovoljni.

V petek vložena obtožnica navaja trditev, da je Weinstein prijel "intimni del" žrtvinega telesa, medtem ko sta ji z neimenovanim sostorilcem preprečila, a bi se premikala. Sodni dokumenti ne identificirajo nobene od treh žensk, ki jih navajata losangeleški obtožnici.

Okrožno tožilstvo je v petek razkrilo tudi, da ne bo sojenja v povezavi z dvema drugima primeroma, v katera je bil vpleten Weinstein, ker sta se v obeh primerih žrtvi odločili, da ne bosta pričali.

Odvetnica Gloria Allred, ki je zastopala več Weinsteinovih žrtev, po izreku kazni pred dobrim mesecem. Foto: Reuters
Odvetnica Gloria Allred, ki je zastopala več Weinsteinovih žrtev, po izreku kazni pred dobrim mesecem. Foto: Reuters

Losangeleško tožilstvo se zavzema za to, da bi dobili začasno skrbništvo nad Wensteinom že v obdobju, ko začenjajo postopek izročitve. Če bodo za Weinsteina tudi na zahodni obali odločili, da je kriv, mu grozi do (dodatnih) 29 let za zapahi.

Sodišče na Manhattnu je že 11. marca letos za Weinsteina določilo zaporno kazen 23 let. Kriv je spolnega napada na asistentko produkcije Mimi Heley in posilstvo igralke Jessice Mann. Čeprav ni bil obsojen za vse točke obtožnice, je obsodba vseeno obveljala za zmago gibanja #MeToo, ki se bori proti zlorabam vplivnih in bogatih moških v Hollywoodu.