A manhattansko tožilstvo je z včerajšnjo razsodbo o krivdi doseglo zmago v globalnem gibanju proti zlorabam žensk ‒ gibanju, ki ga je zanetilo ravno razkritje izkušenj, ki so jih imele ženske s Harveyjem Weinsteinom. "Razsodba je najizrazitejši primer tega, kar se zgodi, ko se družbena klima začne spreminjati," je za The New York Times komentirala profesorica prava na univerzi Northwestern Deborah Tuerkheimer.

"Ženske so tako zelo dolgo verjele, da je Weinstein nedotakljiv in da nikoli ne bo prisiljen sprejeti odgovornosti, a zdaj je pravosodni sistem odločil, da je kriv," je komentirala Tarana Burke, ustanoviteljica gibanja MeToo. "To je močno sporočilo." Foto: Reuters
Sorodna novica Weinstein kriv spolnega napada, oproščen pa v najresnejših točkah obtožnice

Primer Weinstein odpira vrata za kompleksne, manj črno-bele zgodbe
Za Harveyja Weinsteina je bilo v ponedeljek zjutraj po lokalnem času odločeno, da je kriv kriminalnega spolnega dejanja in posilstva tretje stopnje; razsodba je zaključila šesttedensko sojenje pred newyorškim vrhovnim sodiščem. Zaradi kriminalnega spolnega dejanja mu grozi pet do petindvajset let zaporne kazni, zaradi posilstva pa še dodatna štiri leta. Oproščen je bil posilstva prve stopnje in dveh obtožb plenilskega spolnega napada.

Weinsteinov odvetnik Arthur Aidala je po izreku obsodbe novinarjem pred sodiščem komentiral, da je bil njegov varovanec šokiran nad odločitvijo porote. "Ves čas je ponavljal: 'Nedolžen sem, nedolžen sem, nedolžen sem. Kako se je to lahko zgodilo v Ameriki?'"

Na poti do obsodbe je moralo tožilstvo pojasniti, zakaj so Weinsteinove žrtve še naprej iskale stik s svojim napadalcem in mu tudi leta pozneje pošiljale ljubeče e-maile. V ta namen so na pomoč poklicali forenzično psihologinjo, ki je pojasnila, da žrtve pogosto poskušajo ohraniti dober odnos s storilcem, da bi se izognile posledicam za svoj ugled in kariero.

To gotovo ni bilo sporočilo 'Verjamemo vsem ženskam', še manj pa 'Verjamemo vse, kar ženske rečejo'. Zdi se mi, da je bila porota s svojo razsodbo zelo pazljiva.

odvetnica Isabelle Kirshner

"Mislim, da bodo tožilstva zaradi te razsodbe v prihodnje pripravljena sprejeti kompleksnejše primere," je še komentirala Tuerkheimer. "Primeri, ki v preteklosti ne bi niti prišli pred sodišče, bodo v prihodnje lahko dosegli razsodbo krivde."

V zapor za deset do petnajst let?
Weinstein je bil po branju obsodbe odpeljan v pripor; izrek kazni je napovedan za 11. marec. Čeprav je za filmskega producenta to prva obsodba v življenju, stroka napoveduje, da se bo sodnik James Burke odločil za visoko kazen. Slabo znamenje za obrambo je že to, da sodnik ni uslišal prošnje, da bi Weinstein na izrek kazni počakal na prostosti, ampak je zanj odredil pridržanje. "Zelo bom presenečen, če bo sodnik Burke izrekel kazen, nižjo od desetih let," je za revijo Variety ocenil odvetnik Jeffrey Greco. "Verjetno lahko pričakujemo številko med deset in petnajst let."

Weinstein je bil takoj po izreku razsodbe odpeljan v pripor, čeprav je obramba skušala doseči, da bi izrek sodbe počakal na prostosti. Foto: Reuters
Weinstein je bil takoj po izreku razsodbe odpeljan v pripor, čeprav je obramba skušala doseči, da bi izrek sodbe počakal na prostosti. Foto: Reuters

Nikoli ne smemo obžalovati, da smo prekinile molk. S tem, da smo pred obličjem moči govorile resnico, smo tlakovale pot za pravičnejšo družbo.

Annabella Sciorra

Še vedno imamo pričakovanja v zvezi z "idealno žrtvijo"
Tisti, ki so Weinsteinu napovedovali oprostilno razsodbo, so to počeli na podlagi javne percepcije, da je bila še "najbolj prepričljiva priča" igralka Annabella Sciorra, ki ‒ v nasprotju z glavnima pričama Jessico Mann in Miriam Haley ‒ po spolnem napadu ni ohranila naklonjenega odnosa z Weinsteinom. A razsodba nakazuje, da so porotniki verjeli Haley, Mann so verjeli dovolj za obsodbo za posilstvo tretje stopnje, Sciorri pa sploh niso verjeli.

"Porota je sprejela kompromis"
"Porota je sprejela kompromis, čista zlata sredina,"
je komentiral Bennett Gershman, profesor prava na univerzi Pace. "Temu smo priča precej pogosto ... polovico štruce dobi ena stran, polovico pa druga."

Kaj pomeni obsodba Harveyja Weinsteina?

Greco pravi celo, da se mu sodba ne zdi "smiselna". "Niso verjeli Annabelli Sciorra ‒ njen primer je bil najmočnejši. Bila je edina priča, ki se je vedla točno tako, kot od žrtve pričakujemo ... Ne vem, kaj je s poroto. Ne moreš verjeti pričama, za kateri trdiš, da jima verjameš, ne verjameš pa njej."

Weinstein je bil oproščen plenilskega spolnega napada v dveh točkah, ki sta temeljili na pričanju Annabelle Sciorra ‒ kar pomeni, da ji porotniki niso verjeli, da jo je producent v zgodnjih devetdesetih napadel in posilil v njenem stanovanju.
Weinstein je bil oproščen plenilskega spolnega napada v dveh točkah, ki sta temeljili na pričanju Annabelle Sciorra ‒ kar pomeni, da ji porotniki niso verjeli, da jo je producent v zgodnjih devetdesetih napadel in posilil v njenem stanovanju. "Moje pričanje je bilo boleče, ampak nujno," je kljub temu zapisala v svojo izjavo za javnost. "Nikoli ne smemo obžalovati, da smo prekinile molk. S tem, da smo pred obličjem moči govorile resnico, smo tlakovale pot za pravičnejšo družbo, osvobojeno kuge nasilja nad ženskami." Foto: Reuters

Če upoštevamo, da se je trenutni val feminizma začel v času, ko je zakon samo (belske) device videl kot potencialne žrtve posilstva in je veljalo, da je bil pri posilstvu poročene ženske oškodovan njen mož, smo prišli zelo daleč.

Gloria Steinem

Osrednji dve priči sta torej priznali, da sta imeli po spolnem napadu prostovoljne spolne odnose s svojim napadalcem, ena od njiju je bila z njim celo v dolgoletnem intimnem razmerju. Tožilci po navadi takih primerov niti ne sprejmejo, češ da bi bilo "prezazapleteno" doseči obsodbo. Tudi tokrat je obramba na vsakem koraku poudarjala, da je Weinstein predvsem žrtev gibanja MeToo, "ki je šlo predaleč".

"Pazljiva" razsodba
Končna razsodba tako ni bila popolnoma enoznačna: Weinstein je bil spoznan za nedolžnega v najresnejših dveh točkah obtožnice, najverjetneje zato, ker se porotniki niso mogli strinjati.
"To gotovo ni bilo sporočilo 'Verjamemo vsem ženskam', še manj pa 'Verjamemo vse, kar ženske rečejo'," komentira nekdanja manhattanska tožilka Isabelle Kirshner, danes odvetnica, ki zastopa tudi moške, obtožene spolnih napadov. "Zdi se mi, da so bili s svojo razsodbo zelo pazljivi."

Okrožni tožilec Cyrus Vance ml. je obsodbo na tiskovni konferenci opisal kot
Okrožni tožilec Cyrus Vance ml. je obsodbo na tiskovni konferenci opisal kot "nov dan" za žrtve posilstev. "Posilstvo je posilstvo, pa če ga zagreši neznanec v temni uličici ali pa intimni partner. Posilstvo je posilstvo, pa če ga zagreši revež ali pa človek z neizmerno količino moči in ugleda ... Weinstein je spolni plenilec, ki je uporabljal svojo moč, da je grozil, posiljeval, napadal, pretental, ponižal in utišal svoje žrtve." Foto: Reuters

Prvi odzivi Weinsteinovih žrtev, pa tudi svetovne javnosti, ki je sojenje spremljala, so bili predvsem izrazi olajšanja. "Ženske so tako zelo dolgo verjele, da je nedotakljiv in da nikoli ne bo prisiljen sprejeti odgovornosti, a zdaj je pravosodni sistem odločil, da je kriv," je komentirala Tarana Burke, ustanoviteljica gibanja MeToo. "To je močno sporočilo."

Komentirala je tudi feministična ikona Gloria Steinem. "Če upoštevamo, da se je trenutni val feminizma začel v času, ko je zakon samo (belske) device videl kot potencialne žrtve posilstva in je veljalo, da je bil pri posilstvu poročene ženske oškodovan njen mož, smo prišli zelo daleč."

Še eno sojenje v Los Angelesu
Weinsteina čaka še sojenje v Los Angelesu, kjer ga čaka obtožnica v štirih primerih spolnih napadov in posilstva. Če bo odločeno, da je kriv, se lahko ta kazen doda kazni iz New Yorka ali pa teče vzporedno z njo.