Dylan Farrow je letos izjavila, da je razočarana nad tem, da gibanje #MeToo, ki se bojuje proti spolnim napadom, v svojih obtožbah ni obsodilo njenega očeta.
Dylan Farrow je letos izjavila, da je razočarana nad tem, da gibanje #MeToo, ki se bojuje proti spolnim napadom, v svojih obtožbah ni obsodilo njenega očeta. "Predstavila sem dokaze, dokazala sem, da sem kredibilen vir informacij in da govorim resnico. Zakaj je za konkretne ukrepe potrebna "prava mala vojska" zlorabljenih? Menim, da je pomembno, da ljudje spoznajo, da sta ena žrtev in ena obtožba dovolj," je še dodala 32-letnica. Foto: Reuters
Woody Allen je že desetletja tarča javnih obtožb svoje posvojene hčerke Dylan Farrow, ki trdi, da jo je spolno nadlegoval v času, ko je bil poročen z njeno mamo. Svoje trditve je zelo natančno popisala v odprtem pismu, ki ga je leta 2014 objavil The New York Times. Polemika je dobila nov zagon, ko je za Los Angeles Times napisala še prispevek z zgovornim naslovom Zakaj je revolucija #MeeToo prizanesla Woodyju Allenu? Foto: AP

V intervjuju za argentinsko televizijsko oddajo Periodismo para todos je moral kultni režiser naravnost odgovoriti na vprašanje, ali je kaj resnice pri obtožbah, da je spolno zlorabil svojo hčerko Dylan Farrow. "Seveda ne, to je noro," je izjavil Allen. "Primer so oblasti podrobno pregledale pred 25 leti in vsi so prišli do ugotovitve, da to ni res. To je bilo konec in živel sem naprej. Grozno je, da človeka potem obtožijo česa takega. Družinski človek sem in imam svoje otroke." (Na tem mestu je treba dodati, da nikoli ni bilo sklepa, da je Allen nedolžen - le ugotovitev, da bi nadaljnja preiskava preveč škodovala dekličinemu duševnemu stanju.)

Stare obtožbe proti Allenu so mediji iz arhivov privlekli, ko so začele številne zvezdnice razkrivati spolno nadlegovanje Harveyja Weinsteina in drugih vplivnih osebnosti v industriji. V tem kontekstu so številni igralci izjavili, da jim je danes žal, da so kdaj sodelovali z Woodyjem Allenom - med njimi denimo Greta Gerwig, Ellen Page, Timothee Chalamet in Colin Firth.

Ena obtožba je premalo za verodostojnost?"Vsi želimo, da se doseže pravica," zdaj pravi 82-letnik. "Če se danes zgodi kaj takega, kot je gibanje #MeToo, navijaš zanje, želiš si, da bi bili vsi ti grozni nadlegovalci kaznovani. To se mi zdi dobro." Jezi pa ga, da se njegovo ime omenja vzporedno z moškimi, obtoženimi spolnega nasilja, saj je njega obtoževala "ena sama ženska v boju za skrbništvo za otroka". Nasprotno, Allen verjame, da bi gibanje v njem moralo prepoznati zaveznika.

"Saj pravim, da sem velik odvetnik gibanja #MeeToo. Če ljudje nadlegujejo nedolžne moške in ženske, je prav, da se jih razkrije. Veste, jaz bi moral biti ambasador tega gibanja. S filmi se ukvarjam že več kot 50 let. Sodeloval sem s stotinami igralk in niti ena - nobena slavna, nobena zvezdnica, nobena začetnica - me ni nikoli obtožila neprimernega vedenja. Vedno smo imeli čudovite skupne zgodbe."

Moses in Dylan na nasprotnih bregovih
Lani je neki izjavi za javnost Allen Weinsteina opisal kot "žalostnega, bolnega moža". Prejšnji mesec je režiserja v objavi na blogu branil tudi njegov sin Moses Farrow, ki je zgodbo svoje sestre opisal kot "diskreditirano obtožbo", svojo mamo Mio Farrow obtožuje zlorabe in "pranja možganov". Dylan Farrow se je na objavo odzvala, češ da je bil zapis "skrajno boleč".

Ker je Moses podobno stališče izrazil že lani v svoji knjigi, je Mia Farrow takrat podala izjavo za javnost: "Moses je odrezal celo svojo družino, vključno z nekdanjo ženo, ki je bila noseča, ko je odšel. Srce parajoče in nerazumljivo je, zakaj si izmišljuje te stvari, morda zato, da bi ustregel Woodyju. Vsi ga imamo radi in ga zelo pogrešamo."

Allen je, kot po navadi, tik pred premiero novega filma - a usoda romantične drame A Rainy Day in New York je negotova, saj so se mu zvezdniki Timothée Chalamet, Selena Gomez in Rebecca Hall javno odrekli ter svoje honorarje darovali dobrodelnim organizacijam. Datum premiere za zdaj še ni bil določen.