Ustvarjalci so dokumentarec Čistilci ustvarili predvsem s ciljem spojiti več plasti - svet politike, kjer se razpravlja o vprašanjih, povezanih z družabnimi mediji, osebne zgodbe protagonistov in učinek njihovega dela. Foto: IMDb
Ustvarjalci so dokumentarec Čistilci ustvarili predvsem s ciljem spojiti več plasti - svet politike, kjer se razpravlja o vprašanjih, povezanih z družabnimi mediji, osebne zgodbe protagonistov in učinek njihovega dela. Foto: IMDb
Čistilci
Nemška režiserja Hans Block in Moritz Riesewieck sledita moderatorjem, filipinskim "čistilcem", ki za kalifornijske tehnološke korporacije vsako sekundo presojajo o ustreznosti objavljenih vsebin, fotografij ali posnetkov. Foto: IMDb

Tega bomo na MMC-premieri predstavili v petek, 16. marca, ob 18.45 v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma v sklopu Festivala dokumentarnega filma, z nekaj sreče pa si lahko zagotovite dve brezplačni vstopnici za ogled projekcije, ki ji bo sledil pogovor.

Nestrpnost in sovraštvo kipita iz forumskih debat, videoposnetkov, fotografij in druge vrste objav na družbenih in drugih medijih, ki jih neprestano pregledujejo moderatorji oziroma čistilci. Režiserja Hans Block in Moritz Riesewieck sta se spraševala, kdo so tu ljudje, ki morajo v nekaj sekundah presoditi o ustreznosti objavljene vsebine. In kdo vodi kalifornijske tehnološke korporacije, ki so se do pred kratkim distancirale od moralne odgovornosti?

Količina podatkov, ki je vsako minuto naložena na splet, je gromozanska, nepredstavljiva in kot najranljivejša se izkazujejo najmanj razvita okolja, kot so jugovzhodna Azija, kjer v Mjanmaru ali Bangladešu etnične manjšine preganjajo tudi zaradi produkcije lažnih novic, ki jih pomagata širiti Facebook in Twitter.

Gre za kompleksno in vse težje nadzorovano vprašanje, o katerem se bodo pogovarjali v petek po projekciji dokumentarca v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma. Pogovor o družbenih omrežjih, neprimernih vsebinah, ki se na teh objavljajo, in ekipah, ki te prečiščujejo, se bo MMC-jev novinar Aljoša Masten pogovarjal s Tadejem Naredom, vodjo fundacije SI-CEH (Certificirani etični hekerji Slovenije), in Dušanom Cafom, direktorjem Inštituta za digitalno družbo in članom Sveta za elektronske komunikacije in Slovenskega foruma o upravljanju interneta.

Kako do vstopnice?
Pred premiero podeljujemo dvakrat po dve vstopnici za ogled petkove projekcije dokumentarnega filma. Če se želite potegovati za vstopnici, odgovorite na naslednje vprašanje: Čistilci se bodo na Festivalu dokumentarnega filma predstavili v sklopu sekcije Aktualni, Družbeno Kritični, naštejte vsaj še dva filma, ki si jih bo mogoče ogledati v tej sekciji. Odgovore nam pošljite na naš e-naslov: mmc-kultura@rtvslo.si. Ne pozabite pripisati svojih kontaktnih podatkov. Izmed pravilnih odgovorov, ki jih bomo prejeli do srede, 14. marca, do 12.00, bomo izžrebali dva dobitnika dveh vstopnic.


Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira in hrani zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov mmc-nagrade@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih petih dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo posredovane podatke upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal. Dokumentacijo v zvezi z nagrajencem bo organizator hranil skladno z ZVOP-1.