Odprtje letošnje sezone Kinodvorišča

Novi dokumentarec Žige Virca, ki je najbolj znan po dokumentarnem filmu Houston, imamo problem!, prinaša nov in neobremenjen vpogled v vsakdanjik prebivalcev Slovenije na križišču zgodovine, gledalca postavi v avdiovizualni časovni stroj in ga ponese v kaotično obdobje pred in med osamosvojitvijo Republike Slovenije ter po njej. Film je nastal s pomočjo obsežne akcije, v kateri so ljudi povabili, naj jim pošljejo svoje domače posnetke.

Kot se spominja avtor, je bil junija 1991 star štiri leta. "Spominjam se zaskrbljenih staršev, ki si ob kavi šepetata nekakšne novice. Poletje je že v polnem razmahu. Vroče je. Od zunaj se zasliši meni neznan zvok. Sem sredi igre. Oče me vzame v naročje, z mamo hitro pobereta nekaj nujnih stvari. Ni mi jasno, zakaj moramo bežati iz bloka – jaz pa še vedno v pižami. Celo blokovsko naselje kot bežeče mravlje drvi proti čudnemu podzemnemu mestu, v katerem je na stopnišču poleg ogromnih železnih vrat zaskrbljen fant v uniformi s puško. V tem podzemlju pa so zbrani vsi sosedje, tudi nekaj prijateljev iz vrtca. Od dogodka mi je ostalo v spominu tudi, da je ena od mam s seboj prinesla kruh, namazan z marmelado, ki smo si ga razdelili. To je eden mojih prvih spominov na otroštvo," je zapisal v popotnici filmu. Ob tem je navedel, da je v Sloveniji veliko arhivskega avdiovizualnega gradiva iz osamosvojitvenega obdobja, sam je več let brskal po bogatem arhivu RTV Slovenija, kjer je našel tudi nemontirane izvirne posnetke, ki jih je označil za "še neodkrite bisere obdobja osamosvajanja".

Utrinek iz filma. Foto: Kinodvor
Utrinek iz filma. Foto: Kinodvor

Zelo pomemben del materiala, ki so ga uporabili v filmu, pa so prispevali posamezniki, ki so v tistih prelomnih časih v roke vzeli kamero in beležili vsakdan. "Ljudske veselice, naivne zabave, nazdravljanja ob rezultatu plebiscita, razglasitve samostojnosti, dopusti, na katerih se ljudje niso ozirali na vojno dogajanje, ter poroke, krsti, bežanje v zaklonišče, goreče hiše. Zato je bil najpomembnejši del našega filma projekt iskanja domačih posnetkov, ki so še toliko bolj razgalili duh časa," je še zapisal.

Kinodvorišče, na katerem se bodo projekcije začele ob 21.30, se bo zaključilo 8. julija, potem pa se bo filmsko dogajanje preselilo v Kino pod zvezdami, ki bo letos potekal od 13. julija do 5. avgusta.