V TV-seriji Mozart v džungli kot Union Bob. Foto: IMDb
V TV-seriji Mozart v džungli kot Union Bob. Foto: IMDb

Poslovil se je v 70. letu starosti. Novico sta potrdila gledališka skupina Playwrights Horizons in Rebecca Damon, izvršna podpredsednica SAG-AFTRA (Ameriški ceh televizijskih in radijskih umetnikov), kjer je bil Blum nekdanji član uprave.

V filmu Krokodil Dundee kot Richard Mason. Foto: IMDb
V filmu Krokodil Dundee kot Richard Mason. Foto: IMDb

"Z ljubeznijo in težkimi srci se Playwrights Horizons poklanjamo Marku Blumu, dragemu dolgoletnemu prijatelju in vrhunskemu umetniku, ki je umrl ta teden. Hvala, Mark, za vse, kar si prinesel v naše gledališče ter v gledališča in občinstvu po vsem svetu. Pogrešali te bomo," so v tvitu zapisali v gledališču.

Rodil se je leta 1950 v Newarku v New Jerseyju. Nastopati je začel v 70. letih prejšnjega stoletja. V 40-letni karieri je imel vloge v več kot 80 filmih in vrsti TV-serij, med katerimi so Sopranovi, Mozart v džungli, Newyorška policija, The Sopranos, Zakon in red, You ter Milijarde.

Na velikih platnih je najsloviteje upodobil Garyja, moža junakinje Roberte Glass (Rosanna Arquette), v Obupno iščem Suzano iz leta 1985, v filmu Krokodil Dundee iz leta 1986 pa je zavzel lik Richarda Masona, tekmeca Michaela Krokodila Dundeeja (Paul Hogan).

Bil je tudi zvezdnik na broadwajskih off odrih v New Yorku. Že ko je študiral na univerzi v Pensilvaniji, so ga najbolj zanimali gledališki seminarji, so zapisali na strani broadway.com. Po diplomi leta 1972 je bil sprejet na gledališki program Univerze v Minnesoti v povezavi z gledališčem Guthrie. Zatem je gostoval pri National Shakespeare Companyju.

Z Madonno v filmu Obupno iščem Suzano. Foto: IMDb
Z Madonno v filmu Obupno iščem Suzano. Foto: IMDb

Na odrih je pozneje nastopil v odmevnih produkcijah Table Settings (1980) ter Gus in jaz (1989), oboje na off Broadwayu, in v predstavi Lost in Yonkers (1991) Neila Simona na Broadwayu.

"Lahko poskusiš vse, kar želiš poskusiti," je povedal za New York Times o svoji klasični izobrazbi. "Stara britanska teorija je, da največ narediš, ko si mlad, s tem, da delaš na obrobju in narediš čim več napak."