Hladna vojna je bil eden najbolj opevanih in gledanih evropskih filmov zadnjega leta ‒ če ste ga zamudili, lahko napako popravite v filmskem tednu Evrope. Foto: IMDb
Hladna vojna je bil eden najbolj opevanih in gledanih evropskih filmov zadnjega leta ‒ če ste ga zamudili, lahko napako popravite v filmskem tednu Evrope. Foto: IMDb

V 12 slovenskih mestih ‒ Celju, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Sežani, Kranju, Novem mestu, Dolenjskih Toplicah, Izoli in Slovenski Bistrici ter na Ptuju in Ravnah na Koroškem se bo zvrstilo 33 projekcij.

Sorodna novica Benedikt Erlingsson: "Vlade, ki se ne odzivajo na podnebne spremembe, so zločinske"

Skupno bo na ogled 23 filmov, ki so vsi prejemniki sredstev EU-ja za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne industrije. Med njimi je tudi film Bojevnica, ki je prejel letošnjo nagrado lux Evropskega parlamenta. Film bodo prikazali v Celju, Murski Soboti, Kranju, Sežani, Novem mestu, Izoli in na Ptuju.

Film Benedikta Erlingssona, ki je bil tudi zmagovalec 29. ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala (Liffe), prinaša zgodbo o pogumni ženski, ki se za ohranitev islandske narave poda v boj proti industriji aluminija.

V Novi Gorici in Sežani bodo med drugim prikazali nemško-francoski film Christiana Petzolda Tranzit, v Novem mestu in na Ptuju pa koprodukcijski film Hladna vojna poljskega režiserja Pawla Pawlikowskega. V Izoli in Slovenski Bistrici bo med drugim na ogled film o terorističnem napadu v Oslu Utoya 22. julija režiserja Erika Poppea, je razvidno iz programa Filmskega tedna Evrope.

Sorodna novica Christian Petzold: "Fašiste bo na koncu pokopalo to, da ne premorejo smeha in empatije"

Filmski teden Evrope, katerega namen je širši javnosti približati raznolikost in bogastvo evropskega filma, že tradicionalno poteka v maju, ob rojstnem dnevu EU-ja. Na dan Evrope, 9. maja, bodo projekcije v Izoli, Sežani in na Ptuju, so sporočili organizatorji.

Filmski teden Evrope že več let organizirajo regionalne informacijske točke Europe Direct v Sloveniji in RRA Severne Primorske v sodelovanju z lokalnimi kinematografi ter s Centrom Ustvarjalna Evropa, Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji in Pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji.