Klasiko Dolina smri sta si ogledala tudi igralca Tugo Štiglic in Eveline Wohlfeiler, ki sta prvič po snemanju filma srečala maja na projekciji klasike v Cannesu. Foto: Ziga Zivulovic jr./BoBo
Klasiko Dolina smri sta si ogledala tudi igralca Tugo Štiglic in Eveline Wohlfeiler, ki sta prvič po snemanju filma srečala maja na projekciji klasike v Cannesu. Foto: Ziga Zivulovic jr./BoBo
Film Dolina miru odlikujeta močna simbolika in iskrena sporočilnost o svetu brez sovraštva in vojn, projekcija pa sovpada z evropskim dnevom spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Foto: Lado Sazonov; arhiv Slovenske kinoteke
Rešitev v zadnjem trenutku, brezčasna klasika iz zlate dobe nemih filmskih komedij, ki je med zvezde izstrelila nepozabnega Harolda Lloyda, se ponaša z enim najbolj ikoničnih filmskih prizorov vseh časov, v katerem 'tretji genij' nemega filma na vrtoglavem vrhu nebotičnika binglja z urinega kazalca. Foto: KInodvor

Dolina miru, ki so jo v novi različici premierno predvajali maja v Cannesu, je v Kinodvorovem Letnem kinu doživela slovensko premiero pod pokroviteljstvom predsednika države ob 25-letnici Republike Slovenije in 60-letnici filma. Film so si ogledali tudi nekdanja otroška igralca Tugo Štiglic in Eveline Wohlfeiler ter predsednik republike Borut Pahor, ki ju bo pred projekcijo (na sporedu bo ob 21.00) tudi sprejel.

Film se je letos v Cannes vrnil po skoraj 60 letih, ko je tekmoval za zlato palmo leta 1957. Tedaj je glavni igralec John Kitzmiller kot prvi temnopolti igralec na tem festivalu prejel nagrado za najboljšo moško vlogo. Letos sta se festivala udeležila tudi prej tedaj otroška igralca Štiglic in Wohlfeilerjeva. V Cannesu sta bila prvič, saj ju na prvo projekcijo niso peljali.

Filmska Lotti in Marko se bosta kot častna gosta udeležila tudi projekcije na Kongresnem trgu, pred tem bo igralca v kavarni Drame sprejel predsednik Pahor. Prireditev poteka v organizaciji Kinodvora in Slovenskega filmskega centra.

V sredo ob 21.00 si bo mogoče na Kongresnem trgu ogledati film Čudoviti lisjak, animirano priredbo brezčasne literarne klasike Roalda Dahla v režiji Wesa Andersona, s katero se bodo v Kinodvoru poklonili stoletnici rojstva tega znamenitega britanskega pisatelja norveškega rodu.

Sklepni večer pa bo ponudil film Freda Newmeyerja in Sama Taylorja Rešitev v zadnjem trenutku, ki ga bo v živo na klavirju spremljal Neil Brand, eden vodilnih svetovnih spremljevalcev nemih filmov. Projekcija uspešnice iz obdobja zlate dobe nemih filmskih komedij, ki je med filmske zvezde izstrelila nepozabnega Harolda Lloyda, je posvečena 20. obletnici Slovenske kinoteke.

Letni kino na Kongresnem trgu s tremi brezplačnimi filmskimi klasikami po vzoru mestnih trgov v Bologni in Locarnu v Švici je Kinodvor prvič pripravil leta 2013 ob praznovanju svoje 90. obletnice, piše na spletni strani Kinodvora.

Filmi so na sporedu ob 21.00 v izvornem jeziku, s slovenskimi ali angleškimi podnapisi; vstop na vse projekcije je prost.

Dolina miru odprla Letni kino na Kongresnem trgu
Dolina miru odprla Letni kino na Kongresnem trgu