Scenaristka in režiserka dokumentarnega filma je Magda Lapajne. Foto: SOJ RTV SLO
Scenaristka in režiserka dokumentarnega filma je Magda Lapajne. Foto: SOJ RTV SLO

Dokumentarec so ustvarili v uredništvu dokumentarnega programa.

"Naše korenine so v tej zemlji globoko zasidrane. In iz njih črpamo moč, voljo in predvsem željo, da bi na tem koščku zemlje ohranjali slovensko besedo in slovensko kulturo naših nonotov," med drugim povedo v filmu.

Prizor iz filma. Foto: SOJ RTV SLO
Prizor iz filma. Foto: SOJ RTV SLO

Ustvarjalci skozi filmsko raziskovanje iščejo odgovore na vprašanja, med katerimi so: kako tržaški Slovenci ohranjajo narodno samobitnost? Kaj jih zavezuje, da ohranjajo svoje korenine na tem koščku zemlje? Od kod črpajo moč za negovanje slovenske besede in kulture?

Zmeraj na prepihu
Tržaški zaliv je bil ob različnih zgodovinskih dogajanjih zmeraj na prepihu. Ob tem se je oblikovala tudi usoda tržaških Slovencev, ki se tradicionalno ukvarjajo z ribištvom, vinarstvom in oljkarstvom. V oddaji v okviru teh tematik predstavljajo ribiški muzej v Križu in Kraško hišo v Repnu ter tudi muzej v Škednju, posvečen krušaricam.

Na poti ob obali Tržaškega zaliva od Štivana do Škednja usmerjajo pogled v Aleša Grilanca, zadnjega slovenskega ribiča iz Repna. Marko Tavčar izčrpno opiše življenje in položaj Slovencev v Devinu in Štivanu. Več kot tisočletno tradicijo ribištva, ki je značilna samo za Slovence v teh krajih, predstavijo Franco Cossutta, Bruno Volpi Lisjak in Ladi Gruden. Člana društva Prosekar Alessio Štoka in Miloš Škabar sta med vinarji, ki se lotevajo novih izzivov, Boris Pangerc pa razkaže svoj oljčnik, ki ga obdeluje s posebno ljubeznijo.

Scenaristka in režiserka filma je Magda Lapajne, glasbo je ustvaril Aldo Kumar, direktor fotografije je bil Artur Rutar, zmontirala pa ga je Sabina Černe.

Če ste dokumentarec na televiziji zamudili, si ga lahko ogledate spodaj!

Za vedno tu, Slovenci od Krasa do morja