Letošnji Badjurov nagrajenec za življenjsko delo Ljubo Struna se je od leta 1948 osebno podpisal pod 39 domačih celovečernih igranih filmov, 35 tujih celovečernih filmov ter 207 dokumentarcev in kratkih igranih filmov. Foto: Stane Jeršič
Letošnji Badjurov nagrajenec za življenjsko delo Ljubo Struna se je od leta 1948 osebno podpisal pod 39 domačih celovečernih igranih filmov, 35 tujih celovečernih filmov ter 207 dokumentarcev in kratkih igranih filmov. Foto: Stane Jeršič
14. FSF
Na 14. festivalu slovenskega filma v portoroškem Avditoriju bodo prikazali 67 filmov, od tega 33 v tekmovalnem programu. Foto: FSF
Stanje šoka
14. festival slovenskega filma (FSF) bo 1. oktobra sklenila projekcija filma Stanje šoka Andreja Košaka. Foto: Stanje šoka

Prvi celovečerec na sporedu FSF-ja, ki bo med 29. septembrom in 1. oktobrom potekal v portoroškem Avditoriju, bo Izlet Nejca Gazvode.
Festival, ki prerašča svoje meje
Na razpis za festival je letos prispelo kar 130 filmov. Umetniški direktor Gorazd Trušnovec je na novinarski konferenci povedal, da je v dveh letih, odkar opravlja selekcijo filmov za festival, opazil porast kakovostne avdiovizualne produkcije in meni, da "festival preprosto prerašča svoje meje".

V program je Trušnovec uvrstil približno polovico vseh prispelih filmov. Omenil je, da ni zadovoljen s pravilnikom festivala, ki postavlja omejitve pri razvrščanju filmov po sekcijah in se zato v eni pojavijo popolnoma različna dela, na koncu pa se vsa potegujejo za eno nagrado. Prav tako meni, da bi bilo treba festival raztegniti čez več dni, da bi obiskovalci dobili dober pregled nad novonastalimi deli. Če bi festival trajal še tri dni, vidi mogočo rešitev specializacije FSF-ja v festival igranega filma.

Na očitke FSF-ju, da je na njem prikazanih preveč filmov in podeljenih preveč nagrad, Trušnovec odgovarja: "Meni se zdi, da slovenskega filma ni nikoli preveč, zato ker lahko z večjo kvantiteto pričakujemo tudi več kakovostnih filmov." Predsednik javne agencije Slovenski filmski center Jožko Rutar je dejal, da bodo pripombe Trušnovca in drugih, ki so se trudili pri organizaciji 14. izdaje FSF-ja, skušali v prihodnje upoštevati. Kot možnost je omenil tudi, da bi namesto zdajšnje ene žirije vzpostavili več festivalskih žirij.

Vsestranski filmar že od leta 1948
Letošnji Badjurov nagrajenec za življenjsko delo je Ljubo Struna. Nagrado mu bodo podelili ob odprtju 14. FSF-ja prihodnji četrtek v Portorožu. Komisija za nagrado v sestavi Maja Weiss, Filip Robar Dorin, Miha Hočevar, Dunja Klemenc in Denis Valič je soglasno odločila, da nagrado podelijo Struni "za njegov izjemni ustvarjalni prispevek tako na področju domače filmske produkcije kot tudi pri številnih mednarodnih koprodukcijskih projektih".

"Danes 81-letni Ljubo Struna je vse svoje življenje posvetil filmu. Začetek njegove profesionalne filmske poti sovpada z začetki slovenske povojne kinematografije - nanjo je namreč stopil že leta 1948. Njegovo delovanje v okviru domače filmske produkcije je bilo vsestransko, saj je nastopal v vlogah organizatorja, pomočnika direktorja, direktorja filma, fotografa, asistenta kamere, snemalca in številnih drugih," je med drugim v utemeljitvi napisala Weissova.

Nagrajenci bodo znani 1. oktobra
Petčlanska žirija, ki jo sestavljajo igralec in režiser Matjaž Javšnik, publicist Vladan Petković, mlada režiserka Dafne Jemeršič, režiser Sašo Podgoršek in igralka Lara Jankovič, bo 1. oktobra ob sklepu festivala lahko podelila do 21 vesen v številnih kategorijah, na FSF-ju pa podeljujejo še nagrado revije Stop za najboljši igralski dosežek, nagrado Kodak ter nagrado slovenskih filmskih kritikov in publicistov.