Letošnjo Animateko bo drevi ob 20.30 odprla posebna projekcija v Kinodvoru, na kateri bodo predstavili filmski program po izboru tokratne festivalske žirije.

Na uvodnem dogodku letošnje Animateke bo med drugim film Inglorious Liaisons v režiji Chloé Alliez in Violette Delvoye, skozi katerega spremljamo Lucie, Mayo in njune prijatelje, ki priredijo veliko zabavo ... Foto: Animateka
Na uvodnem dogodku letošnje Animateke bo med drugim film Inglorious Liaisons v režiji Chloé Alliez in Violette Delvoye, skozi katerega spremljamo Lucie, Mayo in njune prijatelje, ki priredijo veliko zabavo ... Foto: Animateka

Osrednji program festivala predstavljajo trije tekmovalni programi: glavni tekmovalni program, program Mladi talenti Evrope in Slonov tekmovalni program. V vseh treh programih so zastopani tudi slovenski filmarji.

Animatekin programski direktor Igor Prassel. Foto: BoBo
Animatekin programski direktor Igor Prassel. Foto: BoBo

Slovenski filmi v tekmovalnem programu
Po besedah programskega direktorja festivala Igorja Prassla je v glavnem tekmovalnem programu zastopana četverica filmov slovenskih avtorjev. To so Legenda o Zlatorogu v režiji Lee Vučko in Damirja Grbanovića, dobitnik vesne za najboljši animirani film na letošnjem Festivalu slovenskega filma Portorož, film Vasje Lebariča in Julija Zornika, naslovljen xx, hrvaški film Pozdrav soncu Darka Masneca, na Hrvaškem živečega slovenskega avtorja, in srbsko-slovensko-slovaška koprodukcija O denarju in sreči v režiji Ane Nedeljković in Nikole Majdaka jr.

Natančen urnik letošnje Animateke
si lahko ogledate na tej povezavi.

O filmih v glavnem tekmovalnem programu bo odločala žirija, ki jo sestavljajo selektorica festivala v Annecyju Clemence Bragard, ustanovitelj produkcijske hiše Vivement lundi! Jean-Francois Le Corre, francoski ustvarjalec Boris Labbe, srbska ustvarjalka Jelena Popović ter predsednik Društva slovenskega animiranega filma, izvršni direktor programov CEE Animation Forum in CEE Animation Workshop Matija Šturm.

Dva jagodna izbora in zelene tematike
Animatekina Svetovni jagodni izbor in Kinotripov jagodni izbor bosta predstavila pregled najboljših animacij z vsega sveta, v najboljše animirane stvaritve iz regije pa bosta gledalce popeljala Panorama in Študentska panorama. Letos se nadaljujeta tudi sekcija Animirani dokumentarci in Zeleni slon, sekcija za najmlajše z ekološko tematiko.

Arhivski in polpretekli izbor najboljšega iz Francije
Tokratna Animateka bo v sodelovanju s festivalom v Annecyju, s šolo La Poudriere, z arhivom CNC in Slovensko kinoteko v več programih na ogled ponudila arhivski in polpretekli izbor najboljših francoskih animacij in prikazala najboljše študentske filme šole La Poudriere. V programu V iskanju doma - Michelle in Uri Kranot se bosta predstavila Michelle in Uri Kranot, ki sodelujeta že več kot dve desetletji in sta zaslovela s številnimi nagrajenimi kratkimi animiranimi filmi.

Prav tako bosta v znamenju Francije dve polnočni projekciji za odrasle: Kratki za odrasle - po francosko in WTF2022, ki sta nastala v sodelovanju z Mednarodnim festivalom animiranega filma v Annecyju. Na ogled bo tudi francoska animirana celovečerna protikulturna klasika iz leta 1973 Divji planet Reneja Lalouxa.

Avantgardna mojstrovina Divji planet Renéja Lalouxa (1929–2004). Foto: Animateka
Avantgardna mojstrovina Divji planet Renéja Lalouxa (1929–2004). Foto: Animateka

Letošnja Animateka prinaša osem animiranih celovečercev: Množica severov (Koji Yamamura), Vojna s samorogi (Alberto Vasquez), Otok (Anca Damian), Psom in Italijanom vstop prepovedan (Alain Ughetto), Moja romanca z zakonom (Signe Baumane), Srebrna ptica in mavrična riba (Lei Lei), Nayola (Jose Miguel Ribeira) ter Perlimps (Ale Abreu), ki je namenjen najmlajšim gledalcem.

Spremljajoče dogajanje na več lokacijah
Animatekin filmski program bodo dopolnjevala strokovna predavanja in pogovori z avtorji v okviru platforme AnimatekaPRO, predstavitve VR- in AR-filmov ter več razstav. Festivalski dogodki bodo potekali v Kinodvoru, Slovenski kinoteki, Dvorani Dijaškega doma Tabor in Cukrarni, kjer je do 11. decembra na ogled festivalska razstava navidezne resničnosti XR @ Animateka.

19. Animateka se bo sklenila 3. decembra s podelitvijo nagrad v Kinodvoru, dan pozneje bo sledilo še nekaj projekcij.

Začetek 19. Animateke