Prizor iz filma When You Finish Saving the World, ki ga je režiral Jesse Eisenberg. Foto: Sundance
Prizor iz filma When You Finish Saving the World, ki ga je režiral Jesse Eisenberg. Foto: Sundance

Filmski festival, ki ga sicer organizirajo v Park Cityju v ameriški zvezni državi Utah, bo tako v celoti potekal na spletu. Po prvotnih načrtih bi izbrane filme predvajali v kinematografih, dostopni pa bi bili tudi na digitalni platformi. Letošnja izvedba festivala bo ponudila 82 celovečercev, pri čemer bo več kot 40 odstotkov prvencev, in 59 kratkih filmov.

Spletna stran festivala Sundance, ki ga je leta 1985 ustanovil igralec Robert Redford. Festival je namenjen neodvisnemu filmu, na njem pa svetovno premiero doživi marsikateri film, ki pozneje prejme pomembne nagrade.

Slavni, manj znani in popolnoma neznani režiserji
Na ogled bodo tako stvaritve uveljavljenih filmarjev, kot so Michel Hazanavicius, Ramin Bahrani in Lena Dunham, kot tudi filme manj prepoznavnih režiserjev. Hazanavicius bo na festivalu predstavil film z angleškim naslovom Final Cut, ki pripoveduje o majhni filmski ekipi, ki snema nizkoproračunski film o zombijih, med snemanjem pa jih napadejo resnični zombiji. Bahranijev dokumentarec 2nd Chance prinaša zgodbo Richarda Davisa, ki je izumil neprebojni jopič, film Lene Dunham z naslovom Sharp Stick pa prinaša zgodbo o odraščanju mlade protagonistke.

Clarence Simmons - Coodie in Chike Ozah podpisujeta režijo dokumentarne serije jeen-yuhs: Kanye Trilogy. Foto: Sundance
Clarence Simmons - Coodie in Chike Ozah podpisujeta režijo dokumentarne serije jeen-yuhs: Kanye Trilogy. Foto: Sundance

Iz igralskega v režiserski ceh
Ogledati si bo mogoče tudi precej filmov igralcev, ki so se podali v režiserske vode. Med njimi bosta film Jesseja Eisenberga z naslovom When You Finish Saving the World, v katerem igra Julianne Moore, in dokumentarec Amy Poehler Lucy and Desi o ikoni ameriške komedije Lucille Ball.

Dve desetletji ob slavnem raperju
Festival prinaša tudi dokumentarno serijo o raperju Kanyeju Westu, od nedavnega znanem pod imenom Ye. Serija z naslovom jeen-yuhs: Kanye Trilogy, ki naj bi jo Netflix lani spomladi kupil za 30 milijonov dolarjev, vključuje doslej neobjavljene posnetke, ki sta jih v 21 letih posnela glasbenikova pogosta sodelavca Clarence Simmons - Coodie in Chike Ozah, ki sta podpisala tudi režijo te tridelne dokumentarne serije.

Sorodna novica Veliki zmagovalec Sundancea je drama o odraščanju v gluhi družini

Raznolikost filmarjev na več ravneh
Organizatorji si prizadevajo tudi za raznolikost filmskih ustvarjalcev. Skoraj polovico filmov festivala je režirala ena ali več ustvarjalk, pri 35 odstotkih filmov režijo podpisujejo nebelopolti režiserji oziroma režiserke, deset odstotkov pa posamezniki, ki se identificirajo kot pripadniki skupnosti LGBTQ+.

Lani je na Sundanceu slavila filmska drama CODA, ki je poleg nagrade žirije prejela tudi nagrado občinstva ter nagradi za režijo in igralsko zasedbo. Celovečerec Siana Hederja govori o najstnici, ki se trudi preživljati gluho družino.