Bergova je s svojim prvencem raziskovala pedofilijo v RKC, zdaj pa se je podala še v skrivni svet hollywoodskih mogotcev. Foto: Reuters
Bergova je s svojim prvencem raziskovala pedofilijo v RKC, zdaj pa se je podala še v skrivni svet hollywoodskih mogotcev. Foto: Reuters
"Kar vidite v filmu, je dobesedno šele vrh ledene gore," je o Javni skrivnosti izjavil izvršni producent Gabe Hoffman. "Za vsako žrtev, ki se pojavi v filmu, je še pet ali deset takih, katere zgodbe so bile preverjene in podprte s podatki, a se niso hoteli javno razkriti." Foto: Reuters
Menedžer Marty Weiss z mladim varovancem, ki ga je zlorabljal.
Zaradi vsebine filma - govor je o zabavah, ki naj bi jih premožni, dobro povezani možje v industriji prirejali izrecno zato, da bi napili mladoletne igralce - ga je težko spraviti v distribucijo. Zavrnilo ga je že več festivalov, ker se bojijo možnosti tožbe.

Produkcijska hiša, ki je podprla sporni dokumentarec An Open Secret, krivdo za njegov neuspeh vali na režiserko Amy Berg, češ da ni opravila svoje dolžnosti pri promociji filma.

Izvršni producent Abe Hoffman je za spletni portal Deadline potožil, da je Bergova sicer opravila nekaj intervjujev za tisk, zavrnila pa "na ducate" ponudb, da bi nastopila na televiziji. "Vse skupaj je srce parajoče," je komentiral. "Da dobiš pri promociji neodvisnega filma nacionalno platformo, ki se zanima zate, je skoraj tako, kot bi zadel na loteriji - resnična priložnost, da bi se začeli pogovarjati o problematiki, da bi opozorili javnost in naredili nekaj dobrega. Toda Amy se zgovarja na natrpan urnik in zavrača vse intervjuje."

Dokumentarec An Open Secret (Javna skrivnost) je zgrajen na pričevanjih danes že odraslih moških, ki trdijo, da so jih v otroštvu zlorabljali hollywoodski režiserji. Ameriško premiero je doživel 5. junija, nato pa dosegel najnižji zaslužek, kar jih je distributer - podjetje Rocky Mountain Pictures - doživel v zadnjih 26 letih.

Ne sklicujejo se na sabotažo
"Vedeli smo, da bo problematika težavna,
" je direktor Rocky Mountain Ron Rodgers še komentiral za Deadline. "Ampak mislim, da ni bilo nobenega vmešavanja iz Hollywooda; nočem trobiti o kakšni zaroti."

Tematika zlorab kot rdeča nit
Bergova producentovih obtožb javno ni komentirala, so pa "viri blizu nje" za Deadline potrdili, da je opozorila, da se bo datum premiere, ki so ga potisnili naprej, križal z njenim snemanjem dokumentarca o Janis Joplin in promocijo filma Prophet’s Prey (o Warrenu Jeffsu, nekdanjem vodji fundamentalistične cerkve, ki je bil na dosmrtni zapor obsojen zaradi zlorabe otrok).
Bergova je sicer najbolj znana po za oskarja nominiranem prvencu Deliver Us From Evil, portretu katoliškega duhovnika Oliverja O'Gradyja, ki je sedem let sedel za zapahi zaradi zlorabe otrok, preden je bil deportiran nazaj na Irsko. (O'Grady v filmu prizna zlorabo in celo posilstva številnih mladih žrtev.)

Ogled mladoletnim prepovedan
An Open Secret je bil sicer že pred premiero precejšnje pozornosti v medijih deležen zato, ker mu je ameriško certifikacijsko telo (MPAA) prilepilo oznako R, kar je za film pogosto komercialna smrt - številni kinematografi jih nočejo predvajati, obisk pa jim dramatično pade. Hoffman je takrat organizacijo v odprtem pismu prosil, naj spremeni svojo razsodbo: "Zelo razočarani smo bili, ko smo ugotovili, da je naš film - ki svojo tematiko obravnava zrelo in pazljivo - padel v isto kategorijo s filmi, v katerih vladata seks in nasilje."