Brezciljni Američan impulzivno odpotuje v Romunijo, kjer se zaplete z lepo ženo nevarnega človeka. Foto:
Brezciljni Američan impulzivno odpotuje v Romunijo, kjer se zaplete z lepo ženo nevarnega človeka. Foto:
Pri MPAA-ju na Evanin izbruh niso odgovarjali. Foto: Twitter
Navsezadnje ne tako zelo pohujšljivi Blue Valentine je na koncu obveljal za izjemo. Foto: YouTube

V prizoru komične drame Charlie Countryman, ki se je izkazal za preveč provokativnega, da bi ga v filmu obdržali, lik Evan Rachel Wood oralno zadovolji Shia LaBeouf. Ko se je razvedelo, da je organizacija MPAA (Motion picture Association of Amrerica) naročila črtanje "spornega" srečanja, je 26-letna igralka prek Twitterja izlila svoje ogorčenje nad "vnovično cenzuro ženske seksualnosti".

"Prizor, v katerem se glavna junaka ljubita, je bil spremenjen, ker se je nekomu zdelo, da bo ljudem "neprijetno" ob pogledu na žensko, ki prejema užitek, medtem ko so prizori, v katerih ljudi pobijajo ali jim odnaša glave, ostali nedotaknjeni." Evan se je v nadaljevanju zgrozila nad celotno družbo, ki "skuša v ženskah zbuditi sram in jih ponižati, ker uživajo v spolnosti, še posebej če (groza!) ne vidimo še moškega, kako doživlja orgazem".

"Sprejmite, da so ženske spolna bitja, in sprejmite, da nekateri moški uživajo v zadovoljevanju žensk," pravi. "Sprejmite, da ni treba, da se ženske samo pustijo po****ti in rečejo hvala. Upravičene smo do užitka."

Igralka, ki je poleg svoje vloge v filmu the Wrestler verjetno še vedno najbolj znana po zakonu z Marilynom Mansonom, opozarja še, da prizor verjetno ne bi bil problematičen, če bi bili vlogi ljubimcev zamenjani ali pa celo če bi bila protagonistka posiljena. "Čas je, da ljudje odrastejo," je tvitnila. V Charlie Countrymanu sicer igra romunsko čelistko, poročeno z gangsterjem (Mads Mikkelsen), ki se zaljubi v mladega moškega (Shia LeBeouf), ki je pravkar izgubil svojo mamo.

Shia na vsakem vogalu
Ni sicer znano, ali se Shia LaBeouf strinja z njenim ogorčenjem, ima pa podobne izkušnje z varuhi javne morale: YouTube je (zaradi pritožb uporabnikov) pred kratkim umaknil enega izmed spolno eksplicitnih napovednikov za Nimfomanko Larsa von Trierja, film, v katerem ima Shia eno izmed glavnih vlog.

V "izrez" prizora spolnosti iz komedije Charlie Countrymen so producenti verjetno privolili zato, da film ne bi dobil cenzorske oznake NC-17 (pri nas: 18), kar praviloma škodi končnemu obisku in zaslužku v kinematografih. Trenutno ima film, ki vsebuje "nekaj brutalnega nasilja, nekaj neprimernega jezika in spolnost/goloto", oznako dovoljenega ogleda po dopolnjenem 15. letu.

Precedens že obstaja
Mimogrede, točno tak prizor - oralni seks, pri katerem je ženska samo prejemnica - smo lahko že leta 2010 videli med Ryanom Goslingom in Michelle Williams v drami Blue Valentine. Film so pri MPAA-ju najprej označili z NC-17, nato pa zaradi osebnega poziva in prepričevanja Harveyja Weinsteina oznako zamenjali z R.