Po poskusu državnega udara so v Turčiji odpustili več kot 125.000 državnih uslužbencev in aretiral več kot 110.000 ljudi. Foto: EPA
Po poskusu državnega udara so v Turčiji odpustili več kot 125.000 državnih uslužbencev in aretiral več kot 110.000 ljudi. Foto: EPA

Festival, eden najprestižnejših filmskih festivalov v Turčiji, naj bi potekal med 7. in 14. oktobrom. Sprva je bil v preteklem tednu iz tekmovalnega programa in nasploh s sporeda umaknjen dokumentarec Kanun Hükmü (Dekret). "Če je naš dokumentarec najprej sprejet v tekmovanje in nato zaradi pritiska odstranjen, se temu reče cenzura," je na družbenem omrežju X zapisala režiserka filma Nejla Demirci.

Plakat za dokumentarec Kanun Hükmü (Dekret). Foto: IMDb
Plakat za dokumentarec Kanun Hükmü (Dekret). Foto: IMDb

Nekaj režiserjev umaknilo svoje filme s sporeda
Direktor festivala Ahmet Boyacioglu je po pisanju turškega časopisa Hurriyet Daily News dejal, da je bil film odstranjen zaradi sodnega postopka, ki poteka proti eni od oseb, ki v njem nastopa. "Iz tega razloga smo se odločili, da film izločimo iz letošnjega izbora, da ne bi vplivali na sodni postopek in nepristranskost," je dejal.

Potem ko so številni režiserji – in festivalska žirija – protestirali proti odstranitvi in umaknili svoje filme s programa, je festivalsko vodstvo po navedbah omenjenega časopisa dokumentarec znova uvrstilo v program.

Umik finančne podpore ministrstva
Turško ministrstvo za kulturo in turizem je nato še v istem dnevu umaknilo finančno podporo festivalu. Sledila je vnovična odstranitev filma, nato pa še dokončna odpoved celotnega festivala. "Žal moram obvestiti filmske obiskovalce, da smo odpovedali letošnji filmski festival Golden Orange v Antaliji /.../ zaradi dogodkov, na katere nimamo vpliva," je na omrežju X zapisal župan Antalye Muhittin Bocek.

Očitek spodkopavanja nacionalne suverenosti pod krinko umetnosti
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je po poročanju lokalnih medijev branil odstranitev dokumentarca s festivalskega programa. "Ne moremo sprejeti promocije propagande, ki spodkopava našo nacionalno suverenost, zlasti pod krinko umetnosti," je dejal.

To je že tretjič, da je bil ta festival odpovedan – prvič leta 1979 po prepovedi filma Yolcular in še dveh drugih ter leta 1980 zaradi vojaškega udara.