Foto: EPA
Foto: EPA

Ameriški pisatelj, scenarist in producent George R. R. Martin je avtor ene najbolj priljubljenih fantazijskih knjižnih franšiz Pesem ledu in ognja, po kateri so posneli enako odmevno serijo Igra prestolov. Trenutno so scenaristično oblikovali serijo A Knight of the Seven Kingdoms: The Hedge Knight za storitev pretakanja HBO Max, a so delo ustavili "za čas stavke".

"Nisem v Los Angelesu, zato ne morem hoditi ob stavkajočih, kot sem to storil leta 1988, vendar želim javno izraziti vsestransko ter nedvoumno podporo svojemu cehu," je zapisal o stavki, ki jo pripravlja Zveza ameriških scenaristov (Writers Guild of America – WGA).

Sorodna novica Hollywoodski producenti in stavkajoči scenaristi še zmeraj na ločenih bregovih

Martin je zapisal tudi, da je najpomembnejše vprašanje trenutne stavke širjenje "mini sob", ki novim, mladim piscem otežujejo napredovanje na naslednjo stopnjo ustvarjanja serij, potem ko imajo enkrat zagotovljeno financiranje, poroča britanski Guardian.

Martin je mini sobe opisal kot "gnusobo", ki onemogoča isti nabor talentov, od katerega je imel koristi v svoji prvi televizijski vlogi v Zona somraka. "Če piscem zgodb leta 2023 ni dovoljeno pridobiti nobenih produkcijskih izkušenj, od kod studii mislijo, da bodo prišli ustvarjalci serij leta 2033?"

WGA je stavko zagnal 2. maja, potem ko mu ni uspelo doseči nove delovne pogodbe z višjimi plačami hollywoodskih studiev, kot sta Netflix in Walt Disney Co. Studii so zatrdili, da so dali "velikodušno" ponudbo za povišanje nadomestila.

"Pisanje se ne ustavi, ko se snemanje začne"
Poznonočne pogovorne oddaje so nemudoma prenehale oddajati in sledile so nekatere televizijske serije in filmi. V nedeljo so pisci in ustvarjalci Netflixove uspešnice Stranger Things objavili, da je bila produkcija začasno ustavljena: "Pisanje se ne ustavi, ko se snemanje začne," so zapisali na Twitterju. "Čeprav smo navdušeni nad začetkom produkcije z našo neverjetno igralsko zasedbo in ekipo, to med to stavko ni mogoče."

Na svojem blogu je Martin povedal, da so drugo sezono Zmajeve hiše, še ene predzgodbe Igre prestolov, začeli snemati aprila in se bo nadaljevalo v Londonu in Walesu. Vseh osem epizod je že napisanih in revidiranih, je dejal.

Sorodna novica "Stroji za plagiatorstvo": hollywoodski scenaristi v spopadu z umetno inteligenco

Kako dolgo bo trajala stavka, ni jasno. Med WGA-jem in Zvezo filmskih in televizijskih producentov (AMPTP) se je oblikovala skupina, ki se pogaja v imenu studiev, a trenutno ni predvidenih novih pogovorov.

"Morda se bodo člani AMPTP jutri spametovali in ponudili nekaj pomembnih koncesij, in vse skupaj se lahko zaključi naslednji teden," je dejal Martin. "Vendar ne bi stavil na to ... še nikoli nisem videl ceha tako enotnega, kot je zdaj."

AMPTP (Alliance of Motion Picture and Television Producers) je v štiristranskem dokumentu zavrnil trditev WGA-ja, da želijo studii prisiliti pisatelje v "ekonomijo prekarnosti", katere namen je po mnenju ceha pisanje scenarijev spremeniti v "popolnoma samostojen" poklic. AMPTP pa je v svojem dokumentu zapisal, da pisci uživajo dodatne ugodnosti in zajamčene zaposlitvene pogoje, ki nimajo "skoraj nič skupnega" s standardnim prekarnim delom.

Zadnja stavka je trajala 100 dni
Pogajanja med cehom scenaristov in zvezo producentov so pristala v slepi ulici 1. maja zvečer, potem ko je AMPTP zavrnil nadaljnje korake glede "ključnih predlogov" WGA-ja. Scenaristi so začeli stavkati nato 2. maja zjutraj, kar je njihova prva stavka po 15 letih. Leta 2007 so stavkali 100 dni, kar je industrijo stalo okoli 2 milijardi dolarjev (1,82 milijarde evrov).