Podelitev nagrad bafta bo potekala aprila namesto februarja. Foto: EPA
Podelitev nagrad bafta bo potekala aprila namesto februarja. Foto: EPA

Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti (AMPAS), ki podeljuje oskarje, bo zlate kipce razdelila pozneje zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19.

Za primerjavo, bafte vsako leto podelijo le teden ali dva pred oskarji. Letos je bilo to 2. februarja, medtem ko so bili oskarjevski nagrajenci znani 9. februarja. Leto prej so bafte podelili 10. februarja, oskarje pa 25. februarja.

Tudi filmi, dostopni le prek spleta
Britanska filmska akademija je zaradi pandemije obenem nekoliko spremenila pravila. Za bafte se bodo tako lahko potegovali tudi filmi, ki bodo dostopni samo prek spleta, poroča spletni portal The Guardian.

Marc Samuelson, predsednik filmskega pri baftah, je za Variety povedal: "Bafta je zadnja tri leta sodelovala z BFI-jem in se posvetovala z AMPAS-om, v upanju, da bomo lahko skupaj ustvarili standarde, ki bodo veljali povsod. Pomeni, da lahko za vse različne nagrade veljajo standardi raznolikosti. To bi moralo spodbuditi napredek raznolikosti v celotni industriji."

Tokratne nominacije so razkrili na začetku meseca. Letos februarja je sicer nagrado bafta za najboljši film prejel film Sama Mendesa 1917. Film o prvi svetovni je sicer prejel kar sedem baft, med drugi je Mendes prejel bafto za režijo.

Prestavljene tudi nagrade neodvisnega duha
Obenem pa so prestavili tudi nagrade, imenovane Film Independent Spirit Awards, ki veljajo za nekakšne umetniške oskarje in predstavljajo protiutež nagradam, ki jih podeljuje Ameriška filmska akademija. Za nagrade spirit so lahko nominirane zgolj stvaritve, katerih proračun ne presega 22,5 milijona dolarjev. Vsakoletni dogodek, na katerem se ponašajo neodvisni filmi, vedno poteka dan pred oskarji, to je v soboto popoldne na plaži v bližini Santa Monice.