Ekipa zmagovalnega filma 1917. Foto: EPA
Ekipa zmagovalnega filma 1917. Foto: EPA
Največji zmagovalec večera Sam Mendes. Foto: EPA
Največji zmagovalec večera Sam Mendes. Foto: EPA

Na 73. podelitvi britanskih filmskih nagrad je film 1917 prejel še lovorike za fotografijo, produkcijsko oblikovanje, zvok in posebne vizualne učinke.

Preberite še MMC-jeve recenzije filmov

Film, ki je slavil tudi na zlatih globusih
Mendesov film, ki je na letošnji podelitvi nagrad Združenja filmskih in televizijskih tujih dopisnikov Hollywooda prejel zlati globus za najboljši celovečerni dramski film, Mendes pa režiserski zlati globus, se lahko pohvali tudi z desetimi nominacijami za oskarje, med njimi za najboljši film in režijo.

Na baftah so bili v kategoriji za najboljši film nominirani še Joker v režiji Todda Phillipsa, Irec Martina Scorseseja, Bilo je nekoč ... v Hollywoodu Quentina Tarantina in Parazit v režiji Bonga Joon-hoja, njihovi ustvarjalci pa so bili tudi v tekmi za bafto za režijo.

Še ena lovorika za Phoenixa za vlogo Jokerja
Bafta za najboljšo moško vlogo je pripadla Joaquinu Phoenixu za vlogo Jokerja v istoimenskem filmu. Za bafto za najboljšo moško vlogo so bili nominirani še Leonardo DiCaprio za film Bilo je nekoč ... v Hollywoodu, Adam Driver za vlogo v drami Zakonska zgodba, Taron Egerton za vlogo v filmu Rocketman in Jonathan Pryce za film Dva papeža.

In prav tako še ena lovorika za Renee Zellweger
Bafto za najboljšo žensko vlogo je prejela Renee Zellweger za portret pevke in igralke Judy Garland v biografski drami Judy. Za nagrado za najboljšo igralko so bile nominirane še Scarlett Johansson za vlogo v filmu Zakonska zgodba, Charlize Theron kot protagonistka filma One so bombe, Saoirse Ronan za vlogo v filmu Čas deklištva in Jessie Buckley za film Wild Rose.

Nagrajena tudi Brad Pitt in Laura Dern
Tako Joaquin Phoenix kot Renee Zellweger sta za vlogi nominirana tudi za oskarja, oba sta zanju že prejela zlata globusa. Bradu Pittu je pripadla bafta za najboljšo moško stransko vlogo za film Bilo je nekoč ... v Hollywoodu, Lauri Dern pa bafta za najboljšo žensko stransko vlogo za vlogo v filmu Zakonska zgodba.

Na Baftah slavil režiser Sam Mendes
Podelili britanske filmske nagrade bafte