Predsednik sveta studia Viba film Metod Pevec opozarja, da bodo imele spremembe akta o ustanovitvi filmskega studia Viba film negativne posledice za slovenski film. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Predsednik sveta studia Viba film Metod Pevec opozarja, da bodo imele spremembe akta o ustanovitvi filmskega studia Viba film negativne posledice za slovenski film. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Ne želimo Vibe takšne, kot je zdaj, kot ustvarjalci na področju filma pa želimo soodločati o Vibi, kot še bo.

Miha Hočevar, predsednik Društva slovenskih režiserjev
Viba film
Ena izmed stvari, ki bo lahko po Pevčevih beseda usodna za slovenski film, je omejevanje manjšinskih koprodukcij. Foto: Viba film

Po besedah predsednika sveta studia Viba film Metoda Pevca je ena izmed stvari, ki bo usodna za slovenski film, omejevanje manjšinskih koprodukcij. Kot je opozoril Pevec, bo ta odločitev povzročila, da bodo slovenski producenti morali sredstva za svoje filme iskati drugje, saj ne bo mogoče ponuditi primerne protiusluge.
Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport kot enega izmed razlogov za spremembo navajajo dejstvo, da bi manjšinske koprodukcije preveč koristile tehnične storitve Viba filma, zaradi česar bi bil zanje prikrajšan slovenski film, s čimer pa se ne strinja predsednik Društva filmskih producentov Slovenije Danijel Hočevar. Po Pevčevih besedah je to mogoče ovreči tudi s številkami, ki pričajo o zasedenosti studia Viba film čez leto. "Delovanje Viba filma bi morali urediti na tak način, da bil bolj zaseden, kot je zdaj," je še poudaril.
Po Pevčevih besedah je novost tudi sklad AV, ki je letos prvič financiran na Slovenskem filmskem centru (SFC), do zdaj pa je bil na pristojnem ministrstvu. Kot je pojasnil predsednik IO Društva slovenskih režiserjev Klemen Dvornik, je sporno, da producenti za realizacijo AV-projektov pridobijo denar na SFC-ju, potem pa z njim plačajo usluge Viba filma in tako iz javnih sredstev plačujejo javno službo, saj zakon o uresničevanju javnega interesa za kulturo (ZUJIK) določa, da Viba del stroškov zaračuna.
Filmarji pogrešajo komunikacijo z ministrstvom
S spremembo akta o ustanovitvi Viba filma preneha mandat zdajšnjemu svetu Viba filma, in to v času, ko se izbira novega direktorja, je poudaril Pevec in dodal, da je eden izmed kandidatov tudi Igor Prodnik, ki je na usodo slovenskega filma pogosto vplival že v preteklosti. Kot je poudaril, mu skrb vzbuja predvsem zaradi popolne odsotnosti komunikacije z ministrstvom, kjer ne sprejmejo nikogar iz stroke in jih le postavijo pred izvršena dejstva. "Stvari se danes dogajajo v političnem prostoru, s katerim pa se nam ni dovoljeno pogovarjati," je poudaril.
"Ne želimo Vibe takšne, kot je zdaj, kot ustvarjalci na področju filma pa želimo soodločati o Vibi, kot še bo," pa je poudaril predsednik Društva slovenskih režiserjev Miha Hočevar. Filmski studio Viba filma tudi že več let ni dobil sredstev za investicijsko vzdrževanje, je še opozoril Pevec in dodal, da ima Viba sicer na videz moderen tonski studio, a v njem so deset let stari računalniki, poleg tega ne premore digitalne kamere.
"Janševa poslanica vzbuja skrb"
Eden izmed letošnjih nagrajencev Prešernovega sklada Metod Pevec se je dotaknil tudi nedavne poslanice premierja Janez Janše ob kulturnem prazniku, predvsem besed: "Takrat, in to bo kmalu, nas ne bodo več zasramovali s snemanjem filmov o slovenskih pocestnicah, samomorilcih in pijancih. Takrat bodo njihovo mesto prevzeli junaki in junakinje našega časa." Režiserju vzbuja skrb predvsem drugi stavek, ki napoveduje, da bo vlada na področju filma naredila red po svojih merilih, in to kmalu, kar se je začelo že na slovenski kulturni praznik, to pa ima po njegovih besedah še dodatno težo.

Ne želimo Vibe takšne, kot je zdaj, kot ustvarjalci na področju filma pa želimo soodločati o Vibi, kot še bo.

Miha Hočevar, predsednik Društva slovenskih režiserjev
Slovenski filmarji zaskrbljeni
Slovenski filmarji zaskrbljeni