"Pomembno se mi zdi povedati zgodbo, v kateri polno zaživijo človeški odnosi in kjer se spet vzpostavi občutljivost za drugega kot pomembna vrednota današnje civilizacije. Svet, kot ga živimo, je svet zastoja. Obstali smo v nekakšnem civilizacijskem zamašku, iz katerega brez medsebojnega razumevanja in upoštevanja osnovnih človeških in humanističnih vrednot ne bo izhoda," je Möderndorfer zapisal o idejnih izhodiščih svojega novega filma. Foto: Željko Stevanić

Po svetovni premieri v glavnem tekmovalnem programu 49. beograjskega fetivala FEST je bil Zastoj predstavljen v mednarodnem tekmovalnem programu v izboru 15 celovečernih filmov na 38. FIFF - Fajr International Film Festivalu v Teheranu. Gre za najpomembnejši iranski festival, uvrščen v izbor FIAPF-a, ki je potekal od 26. maja do 2. junija.

Sorodna novica Umrl je Andrija Zafranović, eden osrednjih montažerjev jugoslovanske kinematografije

Zadnji film v sijajni karieri Andrije Zafranovića
Črnogorska kinoteka je med 14. in 22. junijem pripravila hommage pomladi umrlemu montažerju Andriji Zafranoviću s posebno retrospektivo enajstih filmov, med katerimi so tudi dosežki, ki so proslavili zlato dobo jugoslovanske kinematografije (npr. Oče na službeni poti, Dom za obešanje in Večerni zvonovi). Na sporedu je bil tudi njegov zadnji film, ki ga je montiral v Sloveniji – Zastoj v režiji Vinka Mӧderndorferja. (Prav Zafranović je sodeloval tudi pri prejšnjih treh Mӧderndorferjevih igranih celovečernih filmih.)

Naslednja postaja: Severna Makedonija
Severnomakedonska premiera filma Zastoj bo 19. julija na 20. Festivalu evropskega filma v Skopju Cinedays, ki poteka od 15. do 21. julija. Film bo prikazan v programu makedonskih koprodukcij "MK v EU". Festival predvaja okoli 70 filmov v sedmih dnevih, na 10 različnih lokacijah na prostem; posebni gost letošnje izdaje je madžarski cineast Bela Tarr.

Na 68. Puljskem filmskem festivalu, ki bo filmske projektorje vrtel od 17. do 24. julija, bo Zastoj predstavljen v programu Posebnih projekcij. V program posebnih projekcij je uvrščenih 10 igranih filmov, med njimi denimo Ida oskarjevca Pawla Pawlikowskega, ki predseduje letošnji žiriji hrvaškega programa.

V Pulju sta na ogled tudi manjšinjski koprodukciji Morena in Po tamburi.

Sorodna novica Poslovil se je igralec Peter Musevski

Na osrednjem romunskem festivalu
Romunsko premiero bo Zastoj doživel na 20. mednarodnem filmskem festivalu Transilvanije (TIFF) v kraju Cluj-Napoca. Film je uvrščen v program Supernova, ki predstavlja izbor filmov uveljavljenih filmskih ustvarjalcev in nekatere izmed najbolj znanih filmov leta 2020, kot so italijanski Miss Marx, francoski Poletje 85 in nemški Enfant Terrible.

Vsaj še dve uri v družbi Petra Musevskega
V Zastoju so nastopili Mirjam Korbar, Peter Musevski, Uroš Fürst in Barbara Cerar. Producentka filma je Eva Rohrman (Forum Ljubljana), direktor fotografije Mitja Ličen, montažerja že omenjeni Andrija Zafranović in Jurij Moškon, scenograf pa Dušan Milavec.