Kratki igrani film Sare Kern Zbogom, Vesna se je uvrstil v tekmovalni program, svoj film Ne pozabi dihati pa bo predstavil tudi Martin Turk, in sicer kot del programa TeenArene.

Zbogom, Vesna. Foto: Cvinger Film
Zbogom, Vesna. Foto: Cvinger Film

Gre za program, v katerega so uvrščeni filmi na temo odraščanja, odnosa mladih do sveta, preprek, na katere naletijo in kako jih rešujejo ter se s tem učijo oblikovati lastno kritično pozicijo in mišljenje. Turkov film je svetovno premiero doživel oktobra lani na rimskem filmskem festivalu v tekmovalnem programu festivalske sekcije Alice Nella Città.

Predvajali so ga tudi v tekmovalnih programih Zagreb Film Festivala in Festivala sredozemskega filma v Bruslju. Film je pot po slovenskih kinematografih začel po slavnostni projekciji letošnjega februarja, v sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center organizira v sodelovanju s Cankarjevim domom.

Ne pozabi dihati. Foto: Željko Stevanić
Ne pozabi dihati. Foto: Željko Stevanić

Film je skoraj v celoti posnet v Beli krajini, pripoveduje pa o petnajstletnem Klemenu, ki odrašča s starejšim bratom Petrom in mamo samohranilko. Utečen vsakdan, ki ga Klemen najraje preživlja z oboževanim bratom na teniškem igrišču in ob bližnji reki, prekine Petrovo nenadno strastno ljubezensko razmerje z vrstnico Sonjo, kar pri Klemenu sproži naval nasprotujočih si čustev in nepremišljenih dejanj. Film je nastal v produkciji Bela filma in je slovensko-italijansko-hrvaška koprodukcija.

Slovenskim režiserjem dobro znan program
Slovenski filmi se redno predstavljajo v sklopu programa TeenArena. Med letoma 2015 in 2018 so bili denimo tam na ogled Utrip ljubezni režiserja Borisa Petkoviča, ki je leta 2017 pokazal tudi film Košarkar naj bo, Nika režiserja Slobodana Maksimovića in Gajin svet režiserja Petra Bratuše.

Oče. Foto: SFC
Oče. Foto: SFC

V Sarajevo odhajata tudi ekipi dveh uspešnih slovenskih manjšinskih koprodukcij. V programu Fokus bo predstavljena manjšinska koprodukcija Oče srbskega režiserja Srdana Golubovića, ki je srbsko–francosko–nemško–hrvaško–slovensko-bosanska koprodukcija. Slovenski koproducent je produkcijska hiša Vertigo. Premierno so ga predvajali na Berlinalu v programu Panorama. V glavni vlogi nastopa ta hip najbolj cenjeni hrvaški filmski igralec Goran Bogdan, ki je nastopil tudi v slovenskem filmu Igram, sem (2018) režiserja Miroslava Mandića.

Program Soočenja s preteklostjo prinaša med drugim Dnevnik Diane Budisavljević, s katerim je v Pulju lani slavila režiserka Dana Budisavljević. Pretresljiva zgodba o ženski, ki je med drugo svetovno vojno pred taboriščem in gotovo smrtjo rešila več kot deset tisoč otrok, temelji na resničnih dnevniških zapisih žene uglednega zagrebškega zdravnika. Pri filmu so sodelovali slovenski igralec Igor Samobor, scenograf Duško Milavec in produkcijska hiša December.

Zbogom, Vesna, ki se, kot rečeno, predstavlja v tekmovalnem programu kratkih filmov, je po besedah režiserke minimalistična študija odnosa med dvema sestrama, ki sta tudi glavni junakinji njenega celovečernega prvenca v razvoju. Sara Kern je ob režiji poskrbela tudi za scenarij filma Zbogom, Vesna. Producent je Rok Biček, avstralski koproducenti pa Gal Greenspan, Sharlene George, Jim M. Wright in Michael Ciccone. Film je nastal v produkciji Cvinger film, Sweetshop & Green, Truce Films.

Festival – letos že 26. po vrsti – bo v Sarajevu potekal od 14. do 21. avgusta. Organizatorji so sicer do zadnjega upali, da bo z nekaj omejitvami izvedljiv v fizični obliki, a so ga pred kratkim morali zaradi epidemiološkega stanja v državi v celoti preoblikovati v virtualno izvedbo.