Novi Joker ni več mitološki gangster, ampak produkt delavskega razreda, revežev, ki jih velekapitalist Thomas Wayne odpiše kot
Novi Joker ni več mitološki gangster, ampak produkt delavskega razreda, revežev, ki jih velekapitalist Thomas Wayne odpiše kot "klovne". Foto: IMDb
Sorodna novica Joker

Režiser Todd Phillips je z objavo na Instagramu razkril, da že obstaja scenarij za novega Jokerja, ki ga je napisal v sodelovanju s Scottom Silverjem –, in da Joaquin, ki je za vlogo v prvem filmu dobil oskarja, ta scenarij že bere. Filmski blog Deadline sicer poroča, da je to malce prikrojena resnica: igralec naj bi scenarij prebral že pred časom, trenutno se samo še pogajajo za dovolj visok honorar, ki bi zagotovil njegovo sodelovanje.

Deljena norost: Joker in Harley?
Film ima naslov Joker: Folie à deux. Francoski izraz je strokovni termin za deljeno duševno motnjo – psihozo ali blodnjo, ki je skupna dvema ali več tesno povezanim ljudem. To bi se v kontekstu lahko nanašalo bodisi na to, da Joker v Gothamu dobi množico privržencev, ali pa bodo morda vpeljali lik klasične Jokerjeve partnerke, Harley Quinn.

Phillipsov prvi Joker je klasičnega Batmanovega stripovskega nasprotnika Jokerja reinterpretiral s karakterno študijo antijunaka. Lik je postal falirani komik Arthur Fleck, ki katalizator za svoja občutja osamljenosti in zavrnjenosti najde v skrajnem nasilju – kar pa v Gothamu iz njega naredi kultno figuro.

Zgovorna fotografija z Instagrama Todda Phillipsa. Foto: Instagram
Zgovorna fotografija z Instagrama Todda Phillipsa. Foto: Instagram

Prvi del Jokerja, ki ni sledil matrici klasičnega stripovskega blockbusterja, je vseeno podrl rekord najdonosnejšega filma z ameriško cenzorsko oznako "R" vseh časov – v svetovnem merilu je zaslužil 1,07 milijarde dolarjev, pobral 11 nominacij za oskarje (tudi za najboljši film) ter prinesel zlata kipca Phoenixu in Hildur Guðnadóttir (za izvirno glasbeno podlago).

Vest o novem Jokerju prihaja ravno v času, ko je s čela studia Warner odstopil Toby Emmerich; začasno sta nalogo prevzela Michael De Luca in Pam Abdy, ki sta odgovorna tudi za filmsko vejo DC Comics. V Emmerichovem mandatu je to nadziral Walter Hamada, ki ima zasluge, denimo, za spinoff odreda odpisanih Pacemaker ter za prihajajočo serijo o Pingvinu (liku iz najnovejšega Batmana) s Colinom Farrellom v glavni vlogi. Očitno se zgledujejo po studiu Marvel, ki gradi mrežo tesno prepletenih serij in filmov. Batman je trenutno drugi najdonosnejši film leta in studio je že na konvenciji CinemaCon v aprilu napovedal snemanje nadaljevanja.

Iz vesolja DC v bližnji prihodnosti dobimo še filme Black Adam (z Dwaynom Johnsonom), Shazam! Fury of the Gods ter naslednje leto samostojni film o Flashu (čeprav ima studio trenutno težave z nepredvidljivim obnašanjem Ezre Millerja) in novi del Aquamana, Aquaman and the Lost Kingdom.