Od ponedeljka do petka si ob 13.30 lahko vsako popoldne ogledate nov del kultne nanizanke Želite, milord? (You Rang, M'lord?). Če vam je pet že predvajanih epizod ušlo, jih še vedno lahko ujamete v arhivu RTV 365. Poseben užitek bo tudi odličen prevod Irene Kovačič.

Piše se leto 1927 in življenje v hiši premožnega vdovca Georgea Meldruma teče po ustaljenih tirnicah še zelo viktorijansko obarvanih časov. Foto: BBC
Piše se leto 1927 in življenje v hiši premožnega vdovca Georgea Meldruma teče po ustaljenih tirnicah še zelo viktorijansko obarvanih časov. Foto: BBC

Sedemdeseta in osemdeseta leta so bila zlata doba britanskega sitcoma in dragulj v BBC-jevi kroni je bil zdaj že pokojni David Croft, soavtor tako Želite, milord? kot tudi nepozabne 'Alo 'Alo.

Prvo t. i. pilotno epizodo so v Veliki Britaniji predvajali leta 1988 in po stresnem začetku – stavka tehnične ekipe je ogrozila celoten projekt – je v letih od 1990 do 1993 sledilo še 25 nadaljevanj.

Vsaka epizoda je namesto takrat običajnih 30 na razpolago dobila 50 minut, kar je pomenilo, da so se scenaristi lahko osredotočili tudi na razvijanje likov, ne samo na situacijsko komedijo. Avtorja Jimmy Perry in David Croft sta velik del igralske zasedbe rekrutirala iz njunega prejšnjega skupnega projekta, serije Hi-de-Hi.

Polna hiša
Serija nas popelje v dva vzporedna svetova, ločena z vertikalno premico: na eni strani je jedro premožne družine Meldrum, na drugi pa krog njene služinčadi. Gospodar, lord George Meldrum (Donald Hewlett), ceni viktorijanske vrednote, v družbi uživa velik ugled, ki pa ga ogroža njegova naklonjenost do Agathe, žene sira Ralpha (John Horsley). Znan je še po nečem: kljub bogastvu je skop do svoje služinčadi. Tudi sloves njegovega brata Teddyja (Michael Knowles) prav nič ne pripomore k ugledu rodbine, prej nasprotno. Teddy je namreč znani "veliki osvajalec" služkinj; zapletel se je s petimi in zaplodil prav toliko otrok.

Butler Alf bi se na vsakem koraku rad okoristil s premoženjem svojega delodajala, a mu načrte prekriža bodisi kratka pamet njegove hčerke Ivy ali pa posredovanje pomočnika Jamesa. Foto: BBC
Butler Alf bi se na vsakem koraku rad okoristil s premoženjem svojega delodajala, a mu načrte prekriža bodisi kratka pamet njegove hčerke Ivy ali pa posredovanje pomočnika Jamesa. Foto: BBC

Lord Meldrum ima dve hčeri, Cissy in Poppy, ki sta povsem različni. Cissy (Catherine Rabett) se oblači kot moški, tudi na športnem področju se raje vključuje v moške športe. Med služinčadjo je najbolj priljubljena, saj se večkrat zavzame zanjo, še posebej prijazna je do neizkušene Ivy, ki pogosto potrebuje nasvet. Poppy (Susie Brann) je snobovska, razvajena in vzvišena. Največ časa posveča zabavam, ki se jih udeležuje s prijateljem Jerryjem. Njeno pozornost pritegne le še postavni James Twelvetrees, ki pa je lakaj in zato zanjo neprimeren. V hiši živi tudi lordova tašča, gospa Lavender (Mavis Pugh), ki rada pije, družbo pa ji dela papagaj.

"Pod stopnicami" živijo
Služinčad sestavljajo še bolj zanimivi posamezniki: Alf Stokes (Paul Shane) in James Twelvetrees (Jeffrey Holland) sta bila tista, ki sta v prvi svetovni vojni rešila življenje ranjenemu Teddyju, in prav zato sta pri družini Meldrum dobila delo. Alf skuša vsak trenutek izkoristiti za to, da bi se okoristil na račun drugih, kar pa se – s komičnimi posledicami – pogosto izjalovi. Nasprotno pa je James načelen, pošten in vdan.

Ivy (Su Pollard), Alfova hči, je naivna služkinja brez izkušenj, a z voljo do dela. Gospodinja Blanche Lipton (Brenda Cowling) je odlična kuharica. Njene dobrote poznajo daleč naokoli, kar ji zelo godi. Revna Mabel pride vsak dan postoriti najnižja dela v kuhinji. Njen stavek se najpogosteje začne: "Ne spominjam se, kdaj sem nazadnje jedla …" In nato dobi ostanke, ki jih odnese domov, kjer živi z brezposelnim možem. Pisano druščino zaokrožijo še družinski prijatelji, policist Wilson in prostodušni Henry (Perry Benson).

Serija na nežen način satirizira britanski razredni sistem, humor pa črpa iz dejstva, da so uslužbenci v enaki meri snobovski in mahnjeni na hierarhijo kot aristokracija.