Po uspešni predstavitvi v Cannesu, kjer je v kategoriji posebni pogled prejel nagrado žirije, je Zenit (Zvizdan) hrvaškega režiserja Daliborja Matanića slavil še na puljskem festivalu. Slovenski producent filma je Gustav film, sofinanciral pa ga je tudi Slovenski filmski center. Foto: Pula film festival
Po uspešni predstavitvi v Cannesu, kjer je v kategoriji posebni pogled prejel nagrado žirije, je Zenit (Zvizdan) hrvaškega režiserja Daliborja Matanića slavil še na puljskem festivalu. Slovenski producent filma je Gustav film, sofinanciral pa ga je tudi Slovenski filmski center. Foto: Pula film festival
Bomo prvaki sveta
Občinstvo je najbolj prepričala srbsko-hrvaško-slovenska drama Postali bomo prvaki sveta srbskega režiserja Darka Bajića. Foto: Fivia
Pula film festival
Najstarejši filmski festival na Hrvaškem je v tednu dni v 12 različnih programih predstavil 128 filmov. Foto: Pula film festival

Zgodba o prepovedani ljubezni, njeni krhkosti ter njeni moči skozi tri desetletja, ima po mnenju žirije "sposobnost doseči občinstvo s svojim sporočilom skozi artikulirano pripovedno strukturo in izvirne igralske izvedbe". Pripoved filma Zenit, ki je na letošnjem festivalu v Cannesu v kategoriji posebni pogled prejel nagrado žirije, se odvija v dveh sosednjih vaseh, ki sta skozi zgodovino obremenjeni s spopadi, sovraštvom in nestrpnostjo.

Slovenska ekipa
Slovenija je (s producentsko hišo Gustav film) k filmu prispevala avtorsko ekipo (direktor fotografije Marko Brdar, oblikovalec zvoka Julij Zornik, oblikovalki maske Mojca Gorogranc Petrushevska in Talija Ivančič, kolorist filma Emil Svetlik), igralca (Nejc Cijan Garlatti), tehnično ekipo in snemalno tehnik ter tudi končno obdelavo zvoka in obdelavo slike za predvajanje film na DCP formatu, ki je nadomestil laboratorijsko 35mm kopijo filma.
S tremi igralskimi nagradami
Dobro se je odrezala tudi igralska zasedba Zenita. Tihana Lazović je za glavno vlogo v filmu prejela zlato areno za najboljšo žensko vlogo v nacionalnem programu, njena filmska mati Nives Ivanković pa je prepričala v najboljši stranski ženski vlogi. Nagrado je ekipi prinesel še Dado Ćosić, ki je nagrajen za najboljšo stransko moško vlogo.

Med glavnimi moškimi vlogami je letošnjo žirijo najbolj prepričal Emir Hadžihafizbegović za nastop v filmu Takšna so pravila režiserja Ognjena Sviličića. Zlato areno za scenarij je prejel Josip Mlakić za film režiserja Branka Schmidta Imena višnje. Med nagrajenci so še Gorogranc Petrushevska za masko v filmu Ljubezen ali smrt režiserja Daniela Kušana.
Občinstvo izbralo film Postali bomo prvaki sveta
Če je Zenit veliki izbranec žirije in kritikov – prejel je tudi nagrado društva hrvaških filmskih kritikov Oktavijan -, je občinstvo pokazalo drugačen okus. Ocenilo ga je s povprečno oceno 4,12 in ga postavilo na deveto mesto izmed desetih celovečercev v hrvaškem programu, medtem ko ga je najbolj navdušila srbsko-hrvaško-slovenska koprodukcija, športna drama Postali bomo prvaki sveta srbskega režiserja Darka Bajića. Košarkarsko zgodbo iz časa nekdanje skupne države je občinstvo ocenilo s povprečno oceno 4,85.
Za festivalske nagrade se je poleg 14 celovečercev in dokumentarnih filmov v tekmovalnem nacionalnem programu potegovalo še 14 filmov v mednarodnem programu. Žirija je ocenila, da je bil najboljši srbski film Zraven mene režiserja Stevana Filipovića, ki je v Pulju doživel svetovno premiero. Posebno priznanje so podelili filmu Koza slovaškega režiserja Ivana Ostrochovskega. V mednarodni tekmovalni program se je med drugim uvrstila slovensko-italijanska koprodukcijska drama Drevo, prvenec režiserke Sonje Prosenc.