Jonathan Franzen je naslednika Popravkov, obsežni roman Freedom (Svoboda), pisal skoraj desetletje. Izšel je lani in požel večinoma dobre kritike. Foto: EPA
Jonathan Franzen je naslednika Popravkov, obsežni roman Freedom (Svoboda), pisal skoraj desetletje. Izšel je lani in požel večinoma dobre kritike. Foto: EPA
Najresnejši kandidat za vlogo patriarha družine Lambert naj bi bil Anthony Hopkins. Foto: EPA

Ugledni filmski producent Scott Rudin že desetletje sodeluje pri projektu, ki je bil najprej zamišljen kot celovečerni film, zdaj pa bo zaživel v TV-obliki v režiji Noaha Baumbacha (The Squid and the Whale), poroča Deadline. Kot producenta pri seriji sodelujeta tudi Baumbach in Franzen, ki sta skupaj napisala scenarij za pilotno epizodo.

Franznov kritiško priznani roman iz leta 2001, ki je dobil ameriško narodno književno nagrado in je bil tudi v ožjem izboru za pulitzerja, opisuje zgodbo družine Lambert, ostarelega para z ameriškega srednjega zahoda in njunih treh odraslih otrok, od sredine 20. stoletja do "zadnjega skupnega božiča" pred prelomom v novo tisočletje.

Revija Time je roman Popravki uvrstila na seznam 100 najboljših romanov v angleškem jeziku vseh časov, v svoj knjižni klub pa ga je uvrstila tudi Oprah Winfrey, kar avtorju Franznu ni bilo najbolj po godu, zato se je s slavno TV-voditeljico zapletel v spor.

Frazen bi Hackmana, a kandidat Hopkins
Rudin si je že kmalu po izidu knjige leta 2001 zagotovil pravice za snemanje filma po romanu pod okriljem hiše Paramount Pictures. Kot režiser se je omenjal Stephen Daldry, kot scenarist pa David Hare.

Oktobra 2002 je Franzen za Entertainment Weekly razkril svojo "zasedbo želja" za film: "Če bi mi rekli, da bo Alfreda igral Gene Hackman, bi bil navdušen. Če bi mi rekli, da so za vlogo Denise (Alfredove hčere, op. a.) izbrali Cate Blanchett, bi od navdušenja skakal do stropa, a mi je uradno vseeno, kaj naredijo s filmom."

Leta 2005 je Variety poročal, da Daldry ni več povezan s projektom in da naj bi se s Harovim scenarijem ukvarjal Robert Zemeckis. Kot člane zasedbe se je omenjalo še Judi Dench v vlogi matere Enid, otroke pa naj bi igrali Brad Pitt, Tim Robbins in Naomi Watts.

Zdaj pa bo, kot kaže, roman zaživel v obliki dramske serije. Glavna vloga očeta, železniškega inženirja Alfreda Lamberta, ki trpi za Parkinsonovo boleznijo in demenco, naj bi zanimala Anthonyja Hopkinsa in tudi Donalda Sutherlanda.