Odstiranje zgodbe jo je odneslo v svojo smer in nastala je zgodba o treh afganistanskih dekletih, ki sanjajo, da bi postale profesionalne smučarke.

Foto: Kinodvor
Foto: Kinodvor
Foto: Kinodvor
Foto: Kinodvor

Film bodo nocoj ob 20.00 premierno predvajali v ljubljanskem Kinodvoru, projekciji pa bo sledil pogovor z ustvarjalci.

Prvič je bil dokumentarec na ogled na lanskem Festivalu dokumentarnega filma, svetovno premiero pa je pred tem doživel na mednarodnem festivalu dokumentarnega filma v Solunu.
Filma niso nameravali posneti, ampak se je zgodil, je na festivalu dejala režiserka. V Afganistanu je klub s švicarskim zaledjem, ki mlade Afganistance in Afganistanke uči prvih zavojev. Ideja se je začela razvijati in pristopilo je več organizacij, ki naj trem Afganistankam pomagajo do uresničitve sanj, da postanejo profesionalne smučarke.

Dokumentarec sledi učiteljici smučanja Ani, ki mladim smučarkam sporoči, da lahko afganistanska dekleta odidejo v Evropo na usposabljanje za učiteljice smučanja.

A ko po dveh letih priprav doma končno pridejo v Evropo, se idila konča. Ko sta skušali dve smučarki nezakonito pobegniti v Nemčijo, sta šla scenarij in film svojo pot. Sledi vrsta zapletov, razočaranj, solz in podobno.

Foto: Kinodvor
Foto: Kinodvor

"Ko smo se pred leti začeli prijavljati na razpise, je bila predvidena zgodba seveda drugačna. Film s srečnim koncem in politično korektno zgodbo o uspehu, ki bi zadostil mednarodnim festivalskim željam. A ko sem našla dekleta, se je perspektiva hitro obrnila," pravi Haidy Kancler. "Poskusila sem ujeti glas njihove kulture in njihov pogled na nas, kako Afganistanci dojemajo našo belsko 'dobrosrčnost' in dobrodelnost."

V kinu: dokumentarec Smučarske sanje Haidy Kancler