Zlati filmski MUVIT je prejel kratki film Alternativa. Foto: Rubikon GRAL
Zlati filmski MUVIT je prejel kratki film Alternativa. Foto: Rubikon GRAL

Na priljubljenem slovenskem festivalu kratkih filmov se je letos kar 25 filmskih ekip spopadlo z izzivom ustvarjanja filma v 60 urah, ki ne sme biti krajši od 6 ali daljši od 8 minut. Pravočasno oddanih je bilo 22 filmov, 12 med njimi pa je našlo svoje mesto v velikem petkovem finalu, ki je tudi letos potekal po spletu.

Letošnjo žirijo so sestavljali režiserka Urška Djukić, ki ravno v teh dneh premierno predstavlja svoj animirani film Babičino seksualno življenje na enem najpomembnejših festivalov animiranega filma v Ottawi, igralec Matej Zemljič, znan po vlogi Andreja v filmu Posledice, in direktor fotografije Sašo Štih, ki je med drugim zaslužen tudi za fotografijo najbolj gledanega filma pri nas, Pr’ Hostar.

“Finalni filmi predstavljajo izvirne avtorske poglede na letošnje tekmovalne smernice, kar nas kot komisijo izjemno veseli. Zmagovalni filmi so postregli z vsem, kar MUVIT ustvarja kot obvezno poletno postojanko v koledarjih filmarjev: z izvirno scenografijo, bistrimi dialogi, večplastnimi igralskimi liki in ravno pravšnjimi preobrati v preprostih pripovedih,” pravi žirija MUVITa 2021.

Letošnji zlati MUVIT je šel v roke ekipi 5. KADER za film Alternativa. “Film Alternativa koherentno povezuje vse elemente filmskega jezika. Natančno obravnava atmosfero prostora, zgrajeno z realistično scenografijo in inovativno zvočno podobo. Filmu dajejo kakovost avtentični, večplastno zgrajeni liki, ki nas popeljejo v nepričakovan preobrat,” je zapisala režija.

Srebrni MUVIT je prejel film Ostanki, ekipe ALTRX Media. “Film Ostanki se pogumno loti raziskovanja različnih spominov na dinamiko družinskih odnosov. Subtilno uokviri atmosfero in poetično obravnava prostor, v katerem se zgodi pretresljiva izpoved, ki je igralsko dobro izpeljana,” je srebrno nagrado obrazložila žirija.

Bronasti MUVIT je šel v roke ekipi KUD KIKS KREW, za film Ujeta, pod katerim režijo in scenarij se podpisuje Rok Bohinc, ki je pretekla leta nastopal na MUVIT-u v vlogi voditelja. “Film spretno zgradi parodijo iz vsem znanega filmskega motiva. Izvirna scenografija, kostum in maska še dodatno podprejo žanr in popeljejo gledalca v napeto in ponekod humorno pripoved z bistrimi dialogi,” pravi žirija.

Voditeljica prireditve Katja Grozina. Foto: Rubikon GRAL
Voditeljica prireditve Katja Grozina. Foto: Rubikon GRAL

“Zakaj vedno dežuje na moji paradi”

MUVIT se je tudi letos začel z naključnim žrebom treh usmeritev: stavka, predmeta in akcije, usmeritvam, ki so jim morali tekmovalci kar najbolj kreativno slediti pri ustvarjanju. Letošnji stavek se je glasil “Zakaj vedno dežuje na moji paradi,” kot predmet je bil izbran vosek, za akcijo pa je bila izbrana preobrazba. Tudi letos je tako nastal pester izbor avtorskih kratkih filmov, v naslednjih mesecih pa gre pričakovati, da bodo izbrani tudi našli svoje mesto pod žarometi velikih filmskih festivalov v regiji.

Doma med filmarji

Kot pravijo organizatorji, je MUVIT doma med filmarji. S pomočjo spleta je MUVIT svoje mesto našel tudi v domovih gledalcev, ki so lahko množično uživali v premierah kar v domačih dnevnih sobah ali vrtovih. “Naši filmarji rastejo skupaj z MUVIT-om. Izjemno lepo je namreč videti ustvarjalce, ki se že vrsto let udeležujejo MUVIT-a, kako se življenjsko in obrtniško razvijajo, napredujejo in vsako naslednje leto ustvarijo boljši film. Čestitke!" pravita direktor maratona Gregor Graf in programska vodja Maja Šest iz marketinške agencije Rubikon GRAL, ki organizira festival.

Vse finalne filme si je mogoče ogledati na kanalu YouTube festivala MUVIT.