Film The War Tapes naj bi bil bolj iskrena slika dogajanja v Ameriki, kot jo predstavljajo v poročilih. Foto: thewartapes.com
Film The War Tapes naj bi bil bolj iskrena slika dogajanja v Ameriki, kot jo predstavljajo v poročilih. Foto: thewartapes.com
Robert De Niro
Robert De Niro je poleg igralca in režiserja s soustanovitvijo Tribece postal tudi filmski mecen.
Iluminados por el fuego
V filmu se mmora nekdanji vojak Esteban Leguizumon znova spopasti s svojo preteklostjo.
Film The Yacoubian Building je bil posnet po knjižni uspešnici z istim naslovom.

Filmski festival Tribeca je v New Yorku pred petimi leti ustanovil Robert de Niro, ki je po terorističnem napadu hotel skrušeno mesto navdati z vitalizmom. Tako je festival, ki je že s svojim bistvom povezan z vojno oziroma protivojno držo, v svojem petem letu zmagovalce izbral temu primerno. Nagrado za najboljši dokumentarec je dobil film War Tapes, ki so ga posneli trije ameriški vojaki v Iraku. Najboljši film je po mnenju žirije Blessed By Fire, argentinski izdelek, ki odpira nov pogled na argentinsko-britansko vojno za Falklandske otoke leta 1982.

Seveda pa festival nikoli ni dvignil toliko prahu kot prav z letošnjim odprtjem. Začeli so namreč s premiero filma United 93, dramatizacijo usode potnikov na enem od dveh letal, ki so jih leta 2001 ugrabili in pozneje strmoglavili teroristi.

Dovolj je bilo eskapizma!
Vodja festivala Jane Rosenthal je v svojem sklepnem govoru še enkrat poudarila, da se je večina od 274 filmov letos res ukvarjala z bolj ali manj političnimi tematikami, to pa verjetno zato, ker imajo te zgodbe vedno še kakšno plat, ki je mediji niso predstavili. "Po svetu se je veliko zgodilo, in zdi se, da kot država trpimo zaradi kratkotrajne izgube spomina," je dogajanje v ZDA od tragičnega 11. septembra 2001 že ob odprtju festivala komentirala Rosenthalova. "Prva štiri leta smo govorili, da Newyorčani potrebujejo smeh in komedijo, zdaj pa je napočil čas, da se vrnemo h koreninam festivala, ki je bil prvič na sporedu osem mesecev po terorističnih napadih na ZDA."

Ko vojak vihti kamero
Film War Tapes je bil prvotno zamišljen tako, da bi režiserka Deborah Scranton kot novinarka z oboroženim spremstvom potovala v Irak, a se ji je zdelo, da lahko “pravo” zgodbo o Iraku povedo le vojaki, ki so v vojno vpleteni. Zaposlila je tri može (ki imajo tudi različne poglede na trenutno ameriško zunanjo politiko), sama pa je 800 ur njihovih "grobih" posnetkov sestavila v kar najbolj iskreno sliko vojnega Iraka.

Zgodovinska lekcija po argentinsko
Blessed by Fire režiserja Tristana Bauerja pa je po drugi strani film o tem, kako časovna oddaljenost izkrivi zgodovinski spomin. Glavni junak, vojni veteran Esteban, je zaradi prijatelja, ki skuša napraviti samomor, še enkrat premisliti o falklandski vojni in o svoji vlogi v njej. Bauer ne pušča nobenega dvoma, da je bil film mišljen (tudi) kot nauk ameriškim in britanskim politikom. "Vojna v Iraku je zločin," je povedal v intervjuju za Reuters.

Na Tribeci niso pozabili na gostitelje festivala in so nagrado podelili tudi najboljšemu dokumentarcu, posnetem v New Yorku. Izbrali so film When I Came Home (Ko sem prišel domov) Dana Lohausa, pretresljivo zgodbo vojnega veterana, ki konča kot brezdomec na newyorških ulicah. Protagonist Herold Noel je na podelitvi nagrad požel stoječo ovacijo navzočih.

Egipt stopa v ospredje
Tudi egiptovski film The Yacoubian Building je obarvan z napetostjo, ki jo je v svetu povzročil 11. september. Režiser Marwan Hamed je postal najboljši novi filmar in tako upravičil naložbo svoje domovine – njegov film je bil namreč najdražji egiptovski filmski projekt vseh časov, kar pomeni proračun približno treh in pol milijonov ameriških dolarjev. Zgodba o življenju prebivalcev neke stolpnice v Kairu odpira tabujske teme, kakršne so istospolna usmerjenost, prostitucija, spolno nadlegovanje in razredni sistem v sodobnem Egiptu.

Turek Pelin Esmer je najboljši novi režiser dokumentarcev; naslov si je prislužil s filmom The Play, zgodbo o devetih turških ženskah s podeželja, ki uprizorijo igro o lsvojem življenju.

Žirija za dokumentarce je posebno nagrado podelila filmu Voices of Bam, ki sta ga zrežirali Nizozemki Aliona van der Horst in Maasja Ooms, posebno omembo pa trem dokumentarcem: Jesus Camp v režiji Heidi Ewing in Rachel Grady (ZDA), Jonestown: The Life and Death of Peoples Temple v režiji Stanleyja Nelsona (ZDA) in Maquilopolis: City of factories v režiji Vicky Funari in Sergia de la Torre (ZDA/Mehika).

Kaj pa stara celina?
No, tudi Evropejci so prišli na vrsto – in sicer, ko so delili priznanja za najboljšo igro. Nemec Juergen Vogel je bil nagrajen za glavno vlogo v filmu Der Freie Wille (Svobodna volja), Eva Holubova pa za nastop v češkem filmu Holiday Makers, zgodbi o doživetjih čeških turistov na Hrvaškem.