Petra in David predstavljata tipičen par: on jo na obletnico preseneti v službi, ona, ki je zakopana v delu, pa nad idejo, da bi na licu mesta skupaj
Petra in David predstavljata tipičen par: on jo na obletnico preseneti v službi, ona, ki je zakopana v delu, pa nad idejo, da bi na licu mesta skupaj "pobegnila" na Bled, ni ravno navdušena. Foto: RTV SLO

Ženska se ne rodi, ženska to postane.

Simone de Beauvoir
Špela Kuclar je sicer režirala tudi mladinski celovečerec Življenje kot v filmu. Foto: RTV SLO

Dokumentarni program Televizije Slovenija je v Kinodvoru predpremierno predstavil dokumentarni film Med spoloma avtorice Špele Kuclar. V torek, 16. aprila, ob 21.00, si ga boste lahko premierno ogledali na prvem programu TV Slovenija.

Primer kopnečega kromosoma y
Dokumentarni film Med spoloma razkriva, kot so povzeli ustvarjalci, kaj v današnjem času pomeni biti moški in kaj ženska. Ali res moški postajajo vse bolj feminilni, je za to, prosto po Boštjanu M. Zupančiču, kriva koncentracija pesticidov v okolju, ali je kriv feminizem, ki je podivjal in pripeljal do tega, da je vse več žensk samskih in nesrečnih, so sodobni moški res kastrirani in ali res kromosom y izginja? Dokumentarec meseca Med spoloma odpira vprašanja o novih vlogah moškega in ženskega spola in nas vodi do ključnega vprašanja, kaj je vloga in namen človeka.

Do teh vprašanj se prebijemo prek zgodbe Petre (Barbara Pia Jenič) in Davida (Jan Bučar), ki sta po sedmih letih zveze tik na tem, da se razideta: ona zanj nima dovolj časa, on ni dovolj razumevajoč do potreb njene službe. Kot zadnji izhod vidita obisk pri terapevtki, ki kmalu ugotovi, v čem je težava: preveč se ukvarjata s tem, kar imata, in ne s tem, kar kot par sta. Ujeta v hiter ritem sodobnega življenja ne vidita več svoje vloge kot ženska in moški.

V njuno zgodbo so vpletena pričanja znanih Slovencev, strokovnjakov za psihologijo in odnose, od dr. Andreja Perka, ki postavi izhodiščno temo, da smo ljudje "odnosna bitja", ki se lahko popolnoma realiziramo le v zvezi, pa do vedno kontroverznega Romana Vodeba ("Vsega je kriv feminizem!") in trenutno pri nas zelo priljubljenega Zorana Milivojevića. Dr. Vesna Godina postavi tezo, da je "definicija moške identitete v krizi", medtem ko znani plastični kirurg dr. Franc Planinšek opozarja na "napako" žensk, ki za vsako ceno skušajo biti samostojne, alfa samice, s čimer moške, z njegovimi besedami, kastrirajo. Svoje mnenje pristavi celo mojstrica obrazne joge. O temi so razmišljali tudi Savina A. Ritter ("Ženska energija je podobna vodi, moška pa jadrnici na njeni gladini") in še nekateri drugi znani obrazi. Naj se z njihovimi mnenji strinjamo ali ne - tema odnosov med moškimi je vsaj toliko večno aktualna kot tudi odprta za neskončno interpretacij.

Ženska se ne rodi, ženska to postane.

Simone de Beauvoir