Septembra bo v Benetkah potekal 80. filmski festival, prisotnost ameriških igralcev pa ostaja pod vprašajem. Foto: Reuters
Septembra bo v Benetkah potekal 80. filmski festival, prisotnost ameriških igralcev pa ostaja pod vprašajem. Foto: Reuters

Ob njih bodo filme ocenjevali še palestinski igralec Saleh Bakri, argentinski režiser Santiago Mitre, italijanski režiser Gabriele Mainetti in hongkonško-tajvanska igralka Shu Qi. Nagrade, ki jih podeljujejo, pa so poleg zlatega leva za najboljši film še srebrni lev za najboljšo režijo, coppa volpi za najboljšo igro, posebna nagrada žirije, nagrada za najboljši scenarij in nagrada Marcella Mastroiannija za najboljšega mladega igralca ali igralko.

 Jane Campion. Foto: AP
Jane Campion. Foto: AP

Novozelandska režiserka Jane Campion je najbolj znana po filmu Klavir, za katerega je kot prva režiserka v zgodovini filmskega festivala v Cannesu dobila zlato palmo. Njen zadnji film Moč psa je leta 2021 prejel nagrado za najboljšo režijo tako v Benetkah kot na ameriških oskarjih.

Režiserka dokumentarnih filmov Laura Poitras je leta 2004 s filmom Citizenfour o Edwardu Snowdnu prejela oskarja za najboljši dokumentarec, lani pa je s filmom o življenju in aktivizmu Nan Goldin Vsa ta lepota in prelivanje krvi zmagala na beneškem filmskem festivalu.

Irski režiser Martin McDonagh je znan po večkrat nagrajenih filmih, kot so Trije plakati pred mestom in Morilca na kolektivca, letos pa je za črno tragikomedijo Duše otoka prejel štiri zlate globuse.

Mia Hansen-Løve je francoska režiserka, pri nas znana predvsem po Bergmanovem otoku in pred kratkim predstavljenim filmom Nekega lepega jutra.

Predsednik žirije Damien Chazelle je občinstvo leta 2016 navdušil s s šestimi oskarji nagrajenim muzikalom Dežela La La, leta 2018 pa je festival odprl s filmom Prvi človek.

Martin McDonagh. Foto: AP
Martin McDonagh. Foto: AP

Challengers
Letos bo festival odprl film Challengers Luce Guadagnina. Italijanski režiser, sicer najbolj znan po svoji romantični drami Pokliči me po svojem imenu in pozneje grozljivki Suspiria, se z zadnjim filmom seli na področje športa. Zgodba zajema teniška igralca, prijatelja iz najstniških let, ki se znova srečata na igrišču kot tekmeca za slavni naslov na turnirju za grand slam.

Sorodna novica Zgodovinska dvojna stavka: ameriškim scenaristom se je pridružil še igralski ceh

Načrt B: panevropski festival
Beneški festival je letošnjo žirijo javno razglasil le nekaj ur po začetku stavke, ki se je takoj zapisala v zgodovino kot prva dvojna stavka scenaristov in igralcev od leta 1960.

Ker po pravilniku igralske organizacije SAG-AFTRA igralci svojega dela med stavko ne smejo promovirati, bo imel dogodek dramatične posledice za celotno filmsko industrijo. Če do jeseni ne bodo dosegli sporazuma s studii, bodo posledice vidne tudi na prihajajočih filmskih festivalih v Torontu in Benetkah, kjer kot načrt B že napovedujejo “panevropski festival”. Ker je verjetnost za razrešitev konflikta do septembra precej majhna, igralcem pa udeležitev premier prepovedana, bo beneški program najverjetneje omejen na pretežno evropski in azijski film.

To lahko pomeni velike težave za Benetke, ki neuradno predstavljajo začetek festivalske sezone, saj ima pomanjkanje promocije in prisotnosti zvezd izjemen vpliv na festivalsko vzdušje in na same premiere, ki znajo biti posledično tudi preložene.

Stavka hollywoodskih igralcev lahko drastično spremeni podobo prihajajočih filmskih festivalov. Foto: AP
Stavka hollywoodskih igralcev lahko drastično spremeni podobo prihajajočih filmskih festivalov. Foto: AP