Festival Sundance ima iz leta v leto večji ugled, saj velja za pravo valilnico novih filmskih talentov. Foto: Reuters
Festival Sundance ima iz leta v leto večji ugled, saj velja za pravo valilnico novih filmskih talentov. Foto: Reuters
Pred dvema letoma je v Utahu slavil Martin Strel z dokumentarcem Big River Man. Foto: Liffe
Med člani žirije na Sundancu bosta letos tudi zvezdnica serije Grda račka America Ferrera in ustvarjalec Simpsonovih Matt Groening, prva bo sodelovala v kategoriji ameriških igranih filmov, drugi pri ameriških dokumentarcih. Foto: Reuters

V Park Cityju v ameriški zvezni državi Utah se je začel 27. filmski festival Sundance, ki ga je ustanovil filmski zvezdnik Robert Redford. Na letošnji izdaji festivala bodo prikazali okrog 120 filmov iz 29 držav. 95 filmov bo tam doživelo svetovno premiero, 40 filmov je režijskih prvencev. Festival se bo s podelitvijo nagrad sklenil 30. januarja.

Velika filmska tržnica
"Letos smo prejeli rekordno število prijav, kar 10.000. To je dobra novica, ki priča o dobrem stanju neodvisnega filma," je dejal direktor festivala John Cooper in dodal: "Pri načrtovanju letošnje izdaje festivala smo potovali veliko več kot prejšnja leta. Želeli smo okrepiti mednarodne povezave in vplivati na kakovost programa v kinematografih po svetu."

V sklopu festivala poteka tudi ena največjih filmskih tržnic na svetu. Velika večina filmov na festivalu še nima distributerja. Kot je dejal Cooper, njegovi pogovori s koproducenti kažejo, da je njihovo zanimanje vzbudil že marsikateri film.

Pred dvema letoma slavil film o Strelu
Sundance med drugim slovi po prikazovanju najboljših novih dokumentarnih filmov. Med dokumentarci na letošnjem festivalu so tudi zadnji film Jamesa Marsha, ki je leta 2008 prejel oskarja za film Človek na žici. Film "Project Nim" pa pripoveduje zgodbo šimpanza Nima, ki so ga v 70. letih znanstveniki že kot mladiča uporabili za proučevanje komunikacije med človekom in njegovim najbližjim evolucijskim sorodnikom.

Film "Hell and Bach Again", ki ga podpisuje Danfung Dennis, sledi vojaku v Afganistanu, medtem ko je kolaps svetovne ekonomije leta 2008 tema filma Davida Singtona "The Flaw".

Z nagrado za kinematografijo v kategoriji svetovnih dokumentarcev je Sundance leta 2009 zapustil tudi film o Martinu Strelu z naslovom Big River Man, ki ga je posnel režiser John Maringouin. Po besedah glavnega protagonista filma o ultramaratonskem plavalcu je film tudi sicer pri ameriških medijih na samem festivalu vzbudil precej zanimanja, všeč pa naj bi bil tudi ustanovitelju festivala, režiserju in igralcu Robertu Redfordu.

Na festivalu bodo na ogled tudi filmi igralcev, ki so se podali na pot režije. Igralec Tom McCarthy, ki podpisuje režijo filmov "The Station agent" in "The Visitor", bo na festivalu predstavil svoj novi film "Win Win".

Festival bo sklenil film "The Son of No One" Dita Montiela, drama o New Yorku po 11. septembru, v kateri so nastopili Al Pacino, Katie Holmes in Channig Tatum.