Režiserka o filmu:
Režiserka o filmu: "Preživela sem vojno v Bosni. En dan imaš vse, naslednji dan pa večina stvari, ki si jih poznal, ne obstaja več. Samo zato, ker se nam zdijo nekatere stvari nepredstavljive, to ne pomeni, da se ne morejo zgoditi." Foto: IMDb

BiH je v boj za oskarjevsko nominacijo za najboljši mednarodni film poslal film Quo vadis, Aida? režiserke Jasmile Žbanić, so odločili v Združenju filmskih delavcev BiH. Film, ki je svetovno premiero doživel v Benetkah, zatem pa je bil predvajan še v Torontu, je pričevanje o genocidu v Srebrenici, bosansko-hercegovsko občinstvo pa ga še ni videlo.

Prav letos mineva 25 let od genocida v Srebrenici. Režiserka Jasmila Žbanić se vrača v Srebrenico v njenem najtemnejšem obdobju – potem ko so julija leta 1995 vanjo vkorakale sile bosanskih Srbov in v nekaj dneh ubile več kot 8000 Bošnjakov.

Scenarij za film je nastal na podlagi zapisov in spominov Hasana Nuhanovića iz Srebrenice, ki je leta 1995 sodeloval z nizozemskimi modrimi čeladami. Njihova naloga je bila zaščititi Bošnjake, ki so se zatekli v Srebrenico, a je niso mogli izvajati. Nuhanović je sicer med procesom nastajanja filma prekinil sodelovanje z režiserko pri scenariju, češ da naj bi določene zgodbe predstavila na neprimeren način.

V filmu so nastopili Emir Hadžihafizbegović, Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry, Boris Ler, Dino Bajrović in Edita Malovčić.

Producenta filma sta Jasmila Žbanić in Damir Ibrahimović, koproducenti pa prihajajo iz več držav – Avstrije, Romunije, Nizozemske, Nemčije, Poljske, Francije in Norveške.