"Ko se dan začne tako dobro, človek lahko samo upa, da bo preostalih pet projekcij dosegalo raven prve," je po jutranjem ogledu bosenskega filma Djeca zapisal eden od tujih dopisnikov v Cannesu. Foto:
Festivala se vsako leto udeleži tudi ena res velika hollywoodska zvezda; lani je bila to Angelina Jolie, leto predtem Morgan Freeman in tako nazaj. Foto: EPA
Sarajevski filmski festival je eden tistih, ki slovijo po najbolj sproščenem vzdušju in dobrih zabavah. Foto: www.sff.ba

V Sarajevu bo med 6. in 14. julijem potekal že 18. filmski festival, ki se tradicionalno vsako leto sklene s podelitvijo sarajevskih src in na katerem je po navadi dobra tudi slovenska udeležba.

Uvodni film Djeca je drugi celovečerec mlade bosensko-hercegovske režiserke Aide Begić. (Leta 2008 je namreč 14. izdajo festivala odprl njen prvenec Snijeg). Djeca so zgodba o vojnih sirotah Rahimi in njenem 14-letnem bratu, diabetiku Nedimu; živita v Sarajevu, mestu, ki se spopada s težavami tranzicije. Rahima, ki se je zapletla v spor s sinom mestnega političnega veljaka, mora hkrati skrbeti za bratovo zdravje in se spopadati z okoliščinami, za katere se zdi, da jim ne bo kos. "Želim si, da bi drugič v Cannes lahko prišla z veselejšo zgodbo, kot je bila Sneg, a taka je bila pač resničnost številnih otrok," je na tiskovni konferenci v svetovljanskem francoskem letovišču povedala režiserka.

V glavnih vlogah se predstavita Marija Pikić in Ismir Gagula, poleg njiju v filmu nastopajo številna znana igralska imena iz BiH-a. Bosensko-nemško-francosko-turška koprodukcija, ki se v Cannesu trenutno poteguje za nagrado Un Certain Regard, filmsko pripoved prepleta z resničnimi posnetki ljudi, ki so se na Balkanu prebijali skozi vojno vihro. "Fotografija je ostra in hladna ter podčrta krutost družbe, kjer je življenje boj za preživetje," je v pohvali recenziji o filmu zapisal dopisnik Hollywood Reporterja.

Madžarska kinematografija: naslednja velika stvar?
Žiriji letošnjega tekmovalnega programa za celovečerne filme bo predsedoval madžarski režiser Kornél Mundruczó. Mundruczó se uvršča v skupino mladih, progresivnih madžarskih režiserjev, za katere kritiki pogosto pravijo, da so gonilo novega vala v madžarski in celo evropski kinematografiji. Po štirih celovečercih in petih kratkih filmih, od katerih je večina premiere doživela na pomembnih svetovnih filmskih festivalih ter dobila številne nagrade, ga filmski kritiki uvrščajo med priznane evropske filmske ustvarjalce.

V selekciji CineLink tudi Hanna A. W. Slak
Letošnji natečaj CineLink, ki je platforma za razvoj in financiranje izbranih filmskih projektov, ki so primerni za evropske koprodukcije, je pritegnil več kot 80 projektov v razvoju iz 18 držav jugovzhodne Evrope. Izbrali so 17 projektov za CineLink in CineLink+, pri čemer so upoštevali avtorski potencial, moč zgodbe in korist, ki bi jo projekt lahko imel od sodelovanja na delavnici in na koprodukcijskem marketu. Med izbranimi filmskimi projekti je tudi projekt slovenske režiserke Hanne A. W. Slak z naslovom The Miner. Producentka omenjenega projekta je Dunja Klemenc.

Projekti obeh selekcij CineLink se potegujejo za denarne nagrade v skupni vrednosti 50.000 evrov ter za nagrade v obliki tehničnih storitev partnerjev in pokroviteljev, kot so ARTE, CNC, Eurimages ter Synchro Film in Video.

Strategija predvajanja nedokončanih filmov
CineLink - koprodukcijski market Sarajevskega filmskega festivala, je objavil tudi peti poziv za prijavo filmskih projektov iz regije za sodelovanje v programu Work-in-Progress, ki bo potekal 12. in 13. julija letos. V sklopu programa bodo mednarodnim filmskim agentom, predstavnikom filmskih festivalov, distributerjem in postprodukcijskim družbam predstavili pet filmov v fazi postprodukcije. Tako naj bi poskušali zagotoviti podporo pri njihovem dokončanju in navezati stike, ki jim bodo omogočili festivalsko in kinodistribucijo.