Z ameriško zvezdnico Jane Fonda na snemanju Črnega tulipana leta 1963. Foto: AP

Delon je posnel več kot 80 filmov, najprepričljivejši je bil v vlogah hladnih, preračunljivih likov.

Rodil se je 8. novembra 1935 v Sceauxu blizu Pariza. Imel je težko otroštvo, saj so ga starši zapustili. Dečka z ledenim pogledom so izključili iz več šol, pogosto se je preživljal s priložnostnimi deli, angažiran pa je bil tudi za nekaj manjših filmskih vlog.

Vloga v filmski adaptaciji romana Patricie Highsmith Nadarjeni gospod Ripley, naslovljeni V zenitu sonca, v režiji Reneja Clementa je pomenila pomemben preobrat v Delonovi karieri. Mednarodno pozornost je vzbudil leta 1960 z vlogo v filmu Luchina Viscontija Rocco in njegovi bratje.

Med pomembnejšimi filmi, v katerih je nastopil, so Samuraj (1967) in Policaj (1972) v režiji Jean-Pierra Melvilla, Gospod Klein (1976) v režiji Josepha Loseyja ter Nouvelle vague (1990) v režiji Jeana-Luca Godarda.

Ob odhodu s sodišča na vrhuncu afere Markovic, februar 1969. Foto: AP

V nekem obdobju je pozornost poleg s filmi vzbujal tudi s škandali. Povezovali so ga s podzemljem, med drugim pa je veliko prahu dvignila tako imenovana afera Markovic - Delonovega telesnega stražarja Stevana Markovića so našli umorjenega v zelo nenavadnih okoliščinah. Po medijih je prav tako odmevala njegova zveza z igralko Romy Schneider med letoma 1959 in 1963.

Romy Schneider in Alain Delon marca 1959, kmalu po zaroki, v Monaku. Foto: AP

Leta 2009 je Delon objavil knjigo o njuni ljubezni, naslovljeno Delon‒Romy. Tako zelo sta se ljubila. Napisala sta jo Philippe Barbier in Christian Dureau. Ob izidu je Delon povedal, da je bila Romy temperamentna in močna osebnost, strastna in občutljiva. Včasih je bila tudi nasilna, to pa po njegovo zato, ker je bila polnokrven človek. Igralko, ki je umrla v 44. letu, je označil za legendo.

Delon z ženo Nathalie in sinčkom Anthonyjem na Beverly Hillsu leta 1964 med snemanjem svojega prvega hollywoodskega filma Once A Thief. Foto: AP

Delon je bil v življenju povezan z več ženskami in je oče štirih otrok. Iz soja žarometov se je umaknil leta 2012 in živi med Švico in Francijo.

Delon je leta 2017 napovedal, da se umika iz sveta filma filma. Po 60-letni uspešni karieri je verjel, da je trenutek za slovo pravi: "Podobno kot boksar, ki si ne želi preveč boriti, si tudi jaz ne želim več preveč igrati v filmih." Nazadnje je nastopil v filmu Asterix na olimpijskih igrah (2008), ki sta ga režirala Frederic Forestier in Thomas Langmann, nato pa je odkril veliko ljubezen do gledališča.

Častno zlato palmo so doslej prejele številne legende filmske umetnosti, med njimi Jeanne Moreau, Woody Allen, Bernardo Bertolucci, Jane Fonda, Clint Eastwood, Jean-Paul Belmondo, Manoel de Oliveira in Agnes Varda.

Alain Delon v družbi filmskih div Jeanne Moreau in Sophie Loren na letališču v Nici 11. maja 1989, od koder so se odpravili naravnost na festival v Cannes. Foto: AP