Cannes leži samo 30 kilometrov od Nice, kjer je lani v terorističnem napadu umrlo več kot osemdeset ljudi. Varovalni ukrepi bodo zato letos ostrejši kot kadar koli do zdaj. Foto: Reuters
Cannes leži samo 30 kilometrov od Nice, kjer je lani v terorističnem napadu umrlo več kot osemdeset ljudi. Varovalni ukrepi bodo zato letos ostrejši kot kadar koli do zdaj. Foto: Reuters
Cannes
Filmska srenja se bo zbrala v kotičku Francije, ki velja za eno izmed središč podpornikov Marie Le Pen. Kandidatka nacionalne fronte je dobila 44-odstotno volilno podporo v departmaju Alpes-Maritime, v katerega spadata Nica in Cannes. Foto: Reuters

Letošnji canski festival je prvi po lanskem grozljivem terorističnem napadu v Nici. Julija je napadalec 19-tonski tovornjak zapeljal v množico, ki je praznovala dan padca Bastilje, in pri tem ubil 80 ljudi.

Visoki cvetlični lonci na promenadi v Cannesu, ki odraslemu moškemu sežejo približno do ramen, naj bi služili kot diskretna različica betonske pregrade, silno koristne, če bi se kaj takega ponovilo v Cannesu.

Policija si je priskrbela tudi 160 metrov nazobčanih verig, ki jih uporabljajo za ustavljanje tovornjakov, vpoklicala dodatne sile in vpoklicala civilistične prostovoljce, ki morajo poročati o vsakem "sumljivem dogajanju". Dogajanje na rivieri nadzoruje tudi približno 550 varnostnih kamer. "To je najgostejša mreža kamer v Franciji. V Cannesu imamo po eno kamero na vsakih 140 prebivalcev," se je pohvalil Yves Daros, načelnik tamkajšnje policijske postaje.

Francija je v stanju nenehne pripravljenosti že od novembra 2015, ko sta usklajena strelski in bombni napad v Parizu pokončala 130 ljudi in jih ranila skoraj 400. Še prejšnji mesec je v središču prestolnice pod streli padel policist, kar je bil najnovejši napad v seriji nasilnih dejanj islamističnih skrajnežev.

Zvezde si ne morijo privoščiti izostanka
Francoska policija sicer pred začetkom najprestižnejšega evropskega filmskega festivala ne zaznava nobenih specifičnih groženj, res pa je, da v Cannesu pričakujejo še več zvezdnikov kot po navadi. V Francijo potuje malo morje hollywoodskih težkokategornikov, tudi Will Smith in Nicole Kidman.


Ameriški filmski kritik Scott Roxborough, ki je že v Cannesu, opaža, da se ljudje zavedajo povečanega tveganja, da pa to nikogar ni odvrnilo od obiska. "Zvezdnike morda malce skrbi, da morajo na festival, kjer niso stoodstotno prepričani o svoji varnosti, ampak ker gre pri velikih studiih za denar in posel, to najbrž prevesi tehtnico."

Policijski načelnik poudarja, da kljub strogim varčevalnim ukrepom v javni upravi varovanje ni eno izmed tistih področij, kjer bi skušali prihraniti kak evro. "Država je letos prispevala več sredstev kot kadar koli prej," miri Daros. Festival v Cannesu se začne jutri, 17. maja, sklene pa 28. maja.