Kruha in iger. Vesno za najboljšo žensko stransko vlogo v filmu je dobila Saša Pavček za upodobitev mame Jelke Novak, navdušene nad sodelovanjem v kvizu Josa Bauerja (Jonas Žnidaršič). Z vesno je bila za kostumografijo, ki prikliče duha socialistične Jugoslavije, nagrajena tudi Katja Hrobat. Foto:
Kruha in iger. Vesno za najboljšo žensko stransko vlogo v filmu je dobila Saša Pavček za upodobitev mame Jelke Novak, navdušene nad sodelovanjem v kvizu Josa Bauerja (Jonas Žnidaršič). Z vesno je bila za kostumografijo, ki prikliče duha socialistične Jugoslavije, nagrajena tudi Katja Hrobat. Foto:
Božična večerja
Božična večerja. Sveže samska Julija jo preživi s starši. Srečanje z mamo, še vedno polno življenjske moči, in očetom, ki mu starostna senilnost otežuje življenje, je sicer polno formalne ljubeznivosti in uglajenosti, a globoko v sebi nosi dobro prikrivano zlaganost. Foto: RTV SLO
Gremo mi po svoje režiserja Mihe Hočevarja skupaj s Petelinjim zajtrkom ter Kajmakom in marmelado tvori trojico najbolj gledanih filmov v samostojni Sloveniji. Foto: RTV SLO
Duhec
Duhec. Jon ter njegova prijatelja dvojčka Tina in Peter stanujejo v naselju ob vznožju razvaline srednjeveškega gradu. Njihov novi najboljši prijatelj postane sin plemenitašev Hrabroslav. Spoznajo ga v nenavadnih okoliščinah in ugotovijo, da spada v povsem drug svet, kot je njihov. Hrabroslav s svojo družino namreč stanuje v kleti razvalin gradu, kjer se otroci večkrat igrajo in obiskujejo brezdomca Matjaža, ki si je za svoje domovanje omislil grajski stolp.
Madagaskar
Najzanimivejši slovenski del malgaške zgodbe so pogumni usmiljenki Terezija in Marija, ki s skoraj osmimi križi vodita bolnice na otoku, pa neutrudna Jože in Janez ter Ana, ki je kot prostovoljka postala babica v enem izmed dispanzerjev.
Doktor Janez (podoba priletnega ženina Ivana Tavčarja) in Presečnikova Meta iz filma Cvetje v jeseni. Ni jima bilo dano, da bi postala "mož in žena vse življenje".

Med eno in drugo novoletno zabavo boste od 23. decembra do 2. januarja pred malimi zasloni med drugim počili ob: zmagovalnem filmu letošnjega Festivala slovenskega filma, novem dokumentarcu ekipe, ki je posnela film o Pedru Opeki, grenko-sladki politični komediji Andreja Košaka, najbolj gledanem slovenskem filmu in večni klasiki v prenovljeni podobi.

Dan, preden se bomo spravili k božični gostiji, si bomo na malih zaslonih lahko premierno ogledali film Božična večerja, ki pa ne prinaša le veselja in čudežev. Julijo (igra jo Iva Krajnc) po dolgem prizadevanju razveseli spoznanje, da je noseča. V zvezi, ki jo v veliki meri ohranjajo klišeji in formalnosti, je otrok zanjo odločilnega pomena. Toda Jure (Uroš Fürst), ki je z mislimi drugje, ji še istega dne pove, da jo zapušča. Julija se osamljena odloči, da bo božični večer preživela s starši (Milena Zupančič in Ivo Ban). Film, ki si ga bo mogoče ogledati v nedeljo, 23. decembra, ob 20.00 na 2. programu TV Slovenija, je po scenariju Miha Mazzinija posnel režiser Boštjan Vrhovec.

Pobeg v tople kraje
25. in 27. decembra ob 21.41 lahko na TVS 1 odpotujete proti Indijskemu oceanu. Dokumentarec Madagaskar v dveh delih, Samosvoja skrivnost in Skrivnostna celina, prinaša fascinantno zgodbo o idiličnem in kontroverznem otoku, ki ga je avtor Jože Možina z ekipo prepotoval po dolgem in počez.

Samosvoja skrivnost se razpre na jugu otoka v Toliari, kjer spoznamo Toneta in skupaj z njim potujemo od prelestnih plaž plemena Vezu ob Mozambiškem kanalu do edinstvenega parka St. Mary na skrajnem jugu, kjer je bival v 16. stoletju izumrli 500-kilogramski slonji ptič. Slikovite grobnice plemena Mahafaly in zgodbe o žrtvovanju goveda zebu nas popeljejo v skrivnostni svet starodavnega animizma. V Fort Duphainu, zgodovinskem središču francoskih in arabskih kolonizatorjev, srečamo Slovenko Marjeto, ki je na otoku že 50 let.

Skrivnostna celina razkrije zgodbo slovenske navzočnosti na Madagaskarju. Spoznamo Izidorja, ki nam predstavi misijon in veliko šolo z navdušenimi učenci, ki so jo postavili z darovi iz Slovenije. Ekipa obišče velikega kralja Antešakov in nadaljuje pot proti mestu Farafangana ob Indijskem oceanu. S Tonetom potujejo v malgaške samote v osrednjem delu otoka, z nočno vožnjo po pragozdu in zanimivim razkritjem ob krokodilji reki v Befotaki. V prestolnici Antananarivo se dopolni politična podoba Madagaskarja z obiskom predsednika Rayoline in misijonarja Pedra Opeke.

Prvi del mladinske nadaljevanke Duhec, ki jo je po scenariju Marcela Buha posnel režiser Jurij Pervanje, si bo premierno na 1. programu TV Slovenija mogoče ogledati 25. decembra ob 17.50, zgodba pa se bo do konca razpletla v prihodnjih dveh dneh, 26. in 27. decembra, ob isti uri.

Koledar kaže nekaj čez leto 2000, tlačanov že dolgo ni več in nekoč veličastni gradovi so le še kup vse bolj žalostnih ruševin. Med takšnimi grajskimi ruševinami še danes živijo duhovi nekdaj mogočnih gospodov Miradolskih. Eden izmed njih je tudi Hrabroslav, glavni junak nove TV-nadaljevanke. V njej nastopijo Katarina Čas, Gregor Čušin, Lara Jankovič, Pia Zemljič, Uroš Fürst, Lado Bizovičar, Anja Drnovšek, Petra Štibelj, Aljaž Žiberna, Nežka Kuzmin, Kajetan Krnel, Vladimir Jurc, Inti Šraj, Urška Hlebec, Saša Mihelčič, Brane Grubar, Marko Derganc in Maja Cestnik.


Spust v zakulisje TV-kviza
Dan po božiču, 26. decembra ob 20.05, si na prvem programu nacionalke lahko, če ste ga zamudili v kinematografih, ogledate celovečerni prvenec Klemna Dvornika Kruha in iger.

Gre za komedijo z nostalgičnim pridihom, ki je na 14. festivalu slovenskega filma dobila številne nagrade: nagrado občinstva, vesno za kostumografijo ter vesno za stransko moško in žensko vlogo. Družino Novak iz Velenja v njej izžrebajo za nastop v družinskem kvizu. Mama (Saša Pavček) in hči (Tjaša Horvat) sta nad tem navdušeni, a sinu (Jurij Drevenšek) in očetu (Peter Musevski) nastop ni všeč, zlasti ker se oddaja dogaja v pustnem času. Na poti v Ljubljano se zapletejo v nesporazum s policijo, na televiziji jim "štrene zmeša" družina pustnih petelinov, stvari pa postanejo resnično zanimive, ko se pobliže spoznajo z voditeljem oddaje Josom Bauerjem (Jonas Žnidaršič). Od blizu so stvari na televiziji namreč videti precej drugačne in družinskim članom se vrednote postavijo na glavo.


Tragična ljubezen Janeza in Mete v osveženih barvah
Televizija Slovenija v zadnjih izdihljajih leta svojim gledalcem prvič predvaja prenovljeno, restavrirano različico filmske klasike Cvetje v jeseni.

Nadaljevanka v treh delih z naslovom Cvetje v jeseni po scenariju Mitje Mejaka in v režiji Matjaža Klopčiča iz leta 1973 se ob vsakem ponovnem gledanju potrjuje kot ena najuspešnejših filmskih upodobitev domače literarne klasike. Ustvarjalcem se je posrečilo ujeti značilne osnove Tavčarjevega literarnega sveta ter jih prek močne in hkrati pretanjene ljubezenske zgodbe med starejšim uglednim meščanom in mladim hribovskim dekletom preoblikovati v filmsko govorico, zavezano svoji lastni specifiki. V digitalno obnovljeni različici se lahko z Meto in Janezom znova zaljubljate 27., 28. in 29. decembra ob 20.00 na TVS 2.

Pustolovščina v Triglavskem narodnem parku
Prvi dan novega leta je prihranjen za lahkotno taborniško zabavo. Komični in pubertetniško dramatični zapleti med otroškimi in odraslimi liki v mladinskem filmu Gremo mi po svoje potekajo na osupljivo lepih lokacijah Triglavskega narodnega parka ter stkejo himno naravi, čisti otroški duši, zdravi pameti, ljubezni, humorju in optimističnemu pogledu na življenje. Preden v kinematografe pride drugi del, si lahko spomin osvežite 1. 1. ob 12.10 na TVS 2.

Kaj pa, če bi prespali revolucijo?
Od prazničnega programa se 2. januarja ob 20.05 na Drugem programu nacionalke poslavljamo s Stanjem šoka, najnovejšo komedijo Andreja Košaka. V njej nastopijo Martin Marion (za svojo vlogo je bil nagrajen tudi na FSF-ju), Urška Hlebec, Nikola Kojo, Aleksandra Balmazović, Vlado Novak in drugi, načenja pa teme družine, prijateljstva, izgubljenih idealov in naporov posameznika, ki se spopada z brezosebnim družbenim sistemom.


Prvi maj 1986, Ljubljana. Kovinostrugar Peter Zmazek dobi naziv "samoupravljavca leta" v tovarni Udarnik in družbeno stanovanje. Od silnega šoka pade v stanje negibnosti in otrplosti, iz katerega mu ne zna pomagati nihče. Vseh deset let Peter v psihiatrični ustanovi sanja svoj komunistični raj, medtem pa razpade država s preživelim političnim sistemom, pa tudi njegova družina. Peter se zbudi prav v trenutku, ko se njegova žena Marica moži z njegovim najboljšim prijateljem Jovom. Ko se pojavi na poroki, se začne grenko-sladka komedija zmešnjav, ki junaka (in z njim gledalca) popelje skozi trda in nenavadna srečanja z modernim svetom, v katerem prevladujejo prej neznana tehnologija, sumljivi poslovneži in novodobni politiki.