V filmu Moški ne jočejo igrajo Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Sebastian Cavazza, Ermin Bravo, Boris Ler, Ivo Gregurević, Primož Petkovšek, Jasna Ðuričić in Izudin Bajrović. Foto: SFC
V filmu Moški ne jočejo igrajo Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Sebastian Cavazza, Ermin Bravo, Boris Ler, Ivo Gregurević, Primož Petkovšek, Jasna Ðuričić in Izudin Bajrović. Foto: SFC
Alen Drljević
Alen Drljević se je rodil leta 1968 v Sarajevu, kjer je študiral režijo na Akademiji scenskih umetnosti. Za diplomski film Prva plata (2005) je prejel nagrado UIP na sarajevskem filmskem festivalu, nominacijo za nagrado Evropske filmske akademije in nagrado za najboljši kratki film v Motovunu. Njegov dokumentarec Karneval (2007) se je uvrstil v uradni program amsterdamskega festivala IDFA, v Trstu pa je osvojil nagrado občinstva. Kot asistent režije je Drljević med drugim sodeloval pri filmih Grbavica Jasmile Žbanić (zlati medved v Berlinu) in Gori (Gori vatra) Pjera Žalice, so zapisali na strani Kinodvora. Foto: EPA

Režiser Alen Drljević je sprva želel posneti kratek dokumentarec o delavnici za pomoč vojnim veteranom, a je projekt iz njega na plano izvabil globoko pokopana čustva iz vojnega obdobja. Ideja se je počasi razrasla v igrani celovečerec, ki je v večini deležen ocen, da gre za močen, pogumen in relevanten film s presežnimi igralskimi in režiserskimi veščinami.

Koprodukcijski celovečerec, ki je režiserjev prvenec, tako prinaša zgodbo skupine veteranov, ki so bili v vojni na področju nekdanje Jugoslavije. Da bi se spopadli s svojo preteklostjo, jih je zbrala mirovna organizacija, a od srečanja nihče ne pričakuje popolnega soglasja.


Številne priložnosti za solze sreče
Film Moški ne jočejo se ponaša z več nagradami. Ovenčali so ga med drugim z nagrado zlati voziček za najboljši film 15. zagrebškega filmskega festivala, na festivalu v Karlovih Varih je poleg posebne omembe žirije prejel tudi nagrado mednarodne mreže Europa Cinemas za najboljši evropski film, nagrado za najboljši film na 19. mednarodnem filmskem festivalu v Bratislavi.

Nadalje je na festivalu v Sarajevu dobil nagrado mladega občinstva, Drljević pa je na Liffu za svoj režijski prvenec prejel nagrado mednarodne žirije svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev FIPRESCI, na festivalu v Göteborgu na Švedskem pa so mu namenili nagrado za najboljši mednarodni film.

Sebastian Cavazza, ki upodablja Ivana, prostovoljca, ki vodi terapevtsko delavnico v hotelu na smučišču na Jahorini, je o filmu pred časom dejal, da bo "vsekakor razprl vprašanja o odpuščanju, ki se ne dotikajo samo tega dela Balkana, pač pa tudi celotne Evrope in vseh držav z vojno izkušnjo".

V filmu poleg omenjenih igrajo še Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Boris Ler, Ivo Gregurević, Izudin Bajrović, Jasna Đuričić in Miralem Zubčević.

Film Moški ne jočejo bo slovensko premiero doživel drevi ob 20.30 v Kinodvoru.

Premiera filma Moški ne jočejo
Premiera filma Moški ne jočejo