Zendaya v novi priredbi kultnega Peščenega planeta, ki ga režira Denis Villeneuve. Že večkrat prestavljeni spektakel prihaja 1. oktobra 2021. Foto: IMDb
Zendaya v novi priredbi kultnega Peščenega planeta, ki ga režira Denis Villeneuve. Že večkrat prestavljeni spektakel prihaja 1. oktobra 2021. Foto: IMDb

Zavedamo se, da so nove vsebine življenjska kri kinodistribucije, ampak to moramo uravnotežiti z dejstvom, da bo večina kinodovran v ZDA celo leto 2021 delovala z omejeno zmogljivostjo.

Ann Sarnoff, WarnerMedia

Studio Warner, eden od velikanov industrije, bo novo strategijo distribucije vpeljal za vse premiere v naslednjih 12 mesecih, kar je velik in presenetljiv odklon od vseh dosedanjih modelov. Med 17 filmi studia Warner, ki bodo premiero doživeli v letu 2021, so četrti del franšize Matrica, nova adaptacija Peščenega planeta v režiji Denisa Villeneuva, muzikal Lin-Manuela Mirande In the Heights, predzgodba Sopranovih The Many Saints of Newark in novi Odred odpisanih. Vsi filmi bodo na dan premiere v kinematografih na voljo tudi na platformi HBO Max.

Sorodna novica Za božič bo v kinih in na spletu premiera filma Čudežna ženska 1984

Ta premik bo samo še zaostril eksistenčno krizo, v kateri so se marsikje po svetu znašli kinematografi ‒ obenem pa je dokaz, kako zelo se je v času karanten in ustavitev javnega življenja povečala vloga ponudnikov pretočnih vsebin.

Na Warnerjevem koledarju za leto 2021 so še srhljivka The Little Things z Denzlom Washingtonom, biografska drama o Črnih panterjih Judas and the Black Messiah, celovečerna priredba klasične risanke Tom in Jerry, priredba računalniške igre Mortal Kombat, grozljivki The Conjuring: The Devil Made Me Do It in Malignant, športna drama King Richard z Willom Smithom, znanstveno-fantastična srhljivka Reminiscence, drama Those Who Wish Me Dead z Angelino Jolie v glavni vlogi, spektakel Godzilla vs. Kong in nadaljevanje igrano-animirane uspešnice Space Jam.

The Many Saints of Newark bo drama o
The Many Saints of Newark bo drama o "formativnih letih mladega gangsterja" - Tonyja Soprana. Igral ga bo Michael Gandolfini, sin pokojnega Jamesa Gandolfinija. Premiera je napovedana za 12. marec. Foto: IMDb

Naročnikom platforme HBO Max bodo ti filmi na razpolago 31 dni po premieri, potem pa jih bodo umaknili za obdobje, ki je bilo doslej v veljavi pred premiero na pretočnih platformah. Po tem obdobju bodo filmi na razpolago na različnih platformah, kot so Amazon Prime, iTunes in Fandango.

Kratkoročno bo ta strategija pomenila predvsem večji promet za HBO Max, platformo, ki so jo kot konkurenco Netflixu zagnali letos spomladi, a brez ogromnega uspeha, ki ga je morda kdo pričakoval. Studio Warner je v lasti korporacije AT&T. Konkurenčni behemot, The Walt Disney Company, je letos svoj položaj utrdil z uspehom pretočne platforme Disney Plus, s katero so omilili izpad prihodka od zaprtih zabaviščnih parkov in okrnjene kinodistribucije.

Direktorica podjetja WarnerMedia Ann Sarnoff je pojasnila, da bodo novi model vpeljali za eno leto in trenutno ne načrtujejo podaljšanja v leto 2022. Distribucijska sprememba je namreč njihov odziv na posledice globalne zdravstvene krize za filmsko industrijo. "Živimo v neprecedenčnih časih, ki od nas terjajo ustvarjalne rešitve," je Sarnoff zapisala v izjavo za javnost. "Nihče si ne želi vrnitve filmov na velika platna bolj kot mi. Zavedamo se, da so nove vsebine življenjska kri kinodistribucije, ampak to moramo uravnotežiti z dejstvom, da bo večina kinodvoran v ZDA celo leto 2021 delovala z omejeno zmogljivostjo."

"S tem unikatnim, enoletnim načrtom bomo lahko podprli svoje predvajalce filmov s stalnim dotokom filmov prve kategorije, obenem pa filme ponudili tudi občinstvu, ki se v kino ne more ali pa še noče vrniti. To je zmagovalna enačba tako za predvajalce kot za filmofile."

4. junija se vrača tretji del franšize Priklicano zlo ‒ a tokrat brez Jamesa Wana na režiserjevem stolčku in brez prvotne zasedbe scenaristov.  Foto: IMDb
4. junija se vrača tretji del franšize Priklicano zlo ‒ a tokrat brez Jamesa Wana na režiserjevem stolčku in brez prvotne zasedbe scenaristov. Foto: IMDb

V ZDA je trenutno zaprtih okrog 60 odstotkov kinodvoran, ta delež pa bo najbrž še narasel, ko bodo prazniki prinesli nov val bolezni. Med dvoranami, ki so še odprte, so številne na pragu bankrota. Veriga kinematografov AMC je denimo ravno na dan Warnerjeve objave javnost obvestila, da prodajajo velik del svojih delnic, ker morajo v imenu likvidnosti zbrati 834 milijonov dolarjev.

Platforma HBO Max je dostopna samo v ZDA, zato studio predvideva, da njihov promet na mednarodnih tržiščih ne bo občutil sprememb zaradi novega modela.

Prav studio Warner je septembra samo v kinematografe poslal Tenet Christopherja Nolana, film z 200-milijonskim proračunom, ki bi moral biti velika poletna uspešnica. Na naši strani Atlantika se je film odrezal solidno, v ZDA pa tako slabo, da bo na koncu najbrž imel izgubo.