Hoffman, ki je pustil pečat tako v filmih neodvisne produkcije kot tudi v komercialnih uspešnicah, je umrl star 46 let. Foto: EPA
Hoffman, ki je pustil pečat tako v filmih neodvisne produkcije kot tudi v komercialnih uspešnicah, je umrl star 46 let. Foto: EPA
Philip Seymour Hoffman in Mimi O'Donnell
Igralec ni bil nikoli poročen. S svojo dolgoletno spremljevalko, kostumografinjo Mimi O'Donnell, je imel sina Cooperja Alexandra (starega 10 let) in dve hčerki, Tallulah (7 let) in Willo (5 let). Foto: EPA

Nikoli nisem iskal negativnih likov. Iskal sem ljudi, ki so se borili. Oni so me zanimali.

Philip Seymour Hoffman
Philip Seymour Hoffman, Reese Witherspoon
V svoji karieri je prejel številne nagrade. Foto: EPA

Ambicija, nagon, želja po pozornosti, po uspehu ... Vse je v meni. Nekje.

Philip Seymour Hoffman
Hoffman je umrl v svojem stanovanju v New Yorku. Foto: EPA

Novico o smrti 46-letnega igralca so potrdili newyorški policisti, ki so ga našli v kopalnici z iglo v roki. Vzrok smrti je bilo tako (očitno) predoziranje. Po poročanju revije People so poleg trupla policisti našli kuverto, v kateri naj bi bil heroin. Različni viri dodajajo, da ga je mrtvega našel scenarist okoli 11.15.

Hoffman, ki je leta 2005 prejel oskarja za glavno vlogo v filmu Capote, je že v preteklosti priznal, da ima težave z mamili. Po poročanju ameriških medijev je v spiralo nedovoljenih substanc znova padel leta 2012, ko je začel jemati tablete proti bolečinam. Nato se je zatekel k heroinu in odšel na desetdnevno zdravljenje zaradi odvisnosti. Pozneje je v intervjujih razkril, da je bil že v mladosti odvisen od mamil, a se jih potem 20 let ni več dotaknil.

Igralec je imel v mladih letih tudi težave z alkoholizmom. "Mislim, da bi se napil do smrti, dobesedno, če ne bi nehal v trenutku, ko sem. Nikoli ne bom nikomur pridigal o nevarnosti mamil ali alkohola. Toda v mojem primeru - ko so bile na dosegu roke - nisem imel nobenega nadzora nad sabo," je dejal v enem izmed intervjujev in dodal, da je nehal piti pri 22 letih.

Novica o Hoffmanovi smrti se je sicer pojavila že na začetku januarja, vendar se je hitro izkazalo, da je šlo za spletno prevaro. Govorice je sprožila stran na Facebooku z naslovom R.I.P. Philip Seymour Hoffman, ki je dosegla skoraj milijon všečkov. Po uradni potrditvi smrti se je novica najprej razširila po družbenih omrežjih. Policist, ki ga je našel mrtvega, pa sprva ni želel izdati, za koga pravzaprav gre.

Ljubljenec kritikov in občinstva
Ena izmed njegovih zadnjih vlog je bila v drugem delu franšize Igre lakote: Arena smrti. V vlogi režiserja iger Plutarcha Heavensbeeja bi se moral vrniti tudi v naslednjih dveh delih franšize, ki bosta prišla v kinematografe (prvi del že letos, 21. novembra, drugi leta 2015). Pred igralcem je bilo v nadaljevanju Iger lakote: Upor (Mockingjay) še sedem snemalnih dni.

Najbolj znan pa je po vlogi Trumana Capoteja v filmu Capote, za katero si je prislužil štiri nagrade za najboljšo glavno moško vlogo: oskarja, bafto, zlati globus in nagrado Ameriškega igralskega ceha.

Po Capoteju je med drugim zaigral v tretjem delu franšize Misija nemogoče ter v filmih Družina Savage in Wilsonova vojna. Za omenjene vloge je požel številne pohvale kritikov. Za vlogo v Wilsonovi vojni si je prislužil tudi novo nominacijo za oskarja (v karieri si je prislužil tri) - za stransko vlogo.

Rodil se je 23. julija 1967 v New Yorku. Igralsko kariero je začel leta 1991 in si počasi ustvarjal ime s pojavljanjem v filmih, kot so Vonj po ženski (1992), Twister (1996), Nadarjeni gospod Ripley (1999) ... Za prelomnico v njegovi karieri se je izkazala vloga v filmu Boogie Nights (1997). Zaigral je tudi v Hladnem vrhu z Nicole Kidman in Marčevskih idah ob boku Georgea Clooneyja in Ryana Goslinga. V svojem življenju je pustil pečat tako v neodvisnih filmih kot tudi v velikih komercialnih uspešnicah. Igral je tudi na Broadwayu in osvojil dve nagradi tony.

Hoffman se ni nikoli poročil. S svojo dolgoletno spremljevalko, kostumografinjo Mimi O'Donnell, ima desetletnega sina Cooperja Alexandra in dve hčerki, sedemletno Tallulah in petletno Willo.

Njegova smrt je šokirala tako družino kot javnost. "Skrušeni smo ob izgubi našega ljubljenega Phila. Cenimo vašo ljubezen in podporo, ki nam jo naklanjate. To je tragična in nenadna smrt, zato vas prosimo, da spoštujete našo zasebnost v času žalovanja. Prosimo, da ohranite Phila v vaših mislih in molitvah," so zapisali člani družine v uradni izjavi za javnost.

Nekaj utrinkov iz filmov, v katerih se je pojavil, si lahko ogledate spodaj.

Nikoli nisem iskal negativnih likov. Iskal sem ljudi, ki so se borili. Oni so me zanimali.

Philip Seymour Hoffman

Ambicija, nagon, želja po pozornosti, po uspehu ... Vse je v meni. Nekje.

Philip Seymour Hoffman