Elizabeth Taylor je zaslovela leta 1944, ko je pri dvanajstih letih nastopila v filmu National Velvet. Foto: Reuters
Elizabeth Taylor je zaslovela leta 1944, ko je pri dvanajstih letih nastopila v filmu National Velvet. Foto: Reuters
Elizabeth Taylor
Ameriški filmski inštitut je Elizabeth Taylor uvrstil na sedmo mesto največjih filmskih ikon vseh časov. Foto: Reuters
Richard Burton in Elizabeth Taylor
Ko sta se prvič srečala - na snemanju Kleopatre - je Burton soigralko nagovoril z: 'Ti je že kdaj kdo povedal, da si zelo čedno dekle?' 'Čedno dekle' ni bilo navdušeno: 'Rekla sem si, to je veliki ljubimec, sloviti duhovitež, največji intelektualec Walesa, pa pride na dan s takim klišejem,' se je pozneje spominjala.
Kleopatra
Elizabeth Taylor je z Richardom Burtonom posnela 12 filmov.
Umrla je igralka Elizabeth Taylor

Taylorjevo so v bolnišnico Cedars-Sinai Hospital, kjer je zaradi odpovedi srca ugasnilo njeno življenje, sprejeli že pred šestimi tedni. Čeprav je v zadnjem času premagala celo vrsto zapletov, je še do nedavnega veljalo, da se je njeno stanje stabiliziralo in da jo bodo lahko kmalu iz bolnišnične oskrbe odpustili.
Legendarna igralka, ki je svojo filmsko kariero začela stara komaj deset let, v drugem filmu navdušila gledalce kot ljubka deklica v Lassie se vrača, je bila stalnica lestvic najlepših žensk na platnu, nič manj mamljiva pa tudi filmski kritiki.


Nominacija za nominacijo in 'v četrto gre rado'
Vrhunec svoje kariere je doživela prav v 50. in 60. letih, ko je med letoma 1958 in 1961 zaporedoma nanizala štiri nominacije za oskarja. Čeprav se ji je pri prvih treh nominacijah kipec izmuznil – za nastop v filmih Mačka na vroči pločevinasti strehi, kjer je nastopila z nič manj legendarnim Paulom Newmanom, Suddenly, Last Summer in Raintree County, pa se je na oder povzpela v četrtem poskusu, za že omenjeni film Butterfield 8.

Elizabeth Taylor, ki je v svoji dolgi karieri igrala v več kot 50 filmih, je oskarja dobila za nastopa v filmih Butterfield 8 (1960) in Kdo se boji Virginie Woolf? (1966).
A prav tako kot po igralskih talentih je slovela po številnih zakonih - bila je poročena kar osemkrat, od tega dvakrat s stanovskim kolegom Richardom Burtonom -, pa tudi po dolgoletnem boju z mamili, nihanju telesne teže in včasih ekscentričnem življenju. Zadnja leta je bila ob vsakem pojavljanju v javnosti - teh sicer ni bilo veliko - videti izredno krhka in šibkega zdravja.
Dolga leta kalvarije z zdravjem
Čeprav je bila igralka operirana več kot 20-krat in je dvakrat skoraj umrla zaradi pljučnice (prvič že leta 1961), zaradi drugih težav z dihali pa je bila leta 1992 več tednov prikovana na posteljo, o svojih zdravstvenih težavah ni rada govorila. Leta 1997 so ji odstranili benigni možganski tumor, leta 2006 so se pojavile govorice, da trpi za alzheimerjevo boleznijo, kar je nato zanikala, dve leti pozneje pa je več tednov preživela v bolnišnici zaradi srčnega popuščanja - nekaj časa naj bi živela le še s pomočjo naprav za oživljanje, a si je nato kmalu in presenetljivo opomogla. Predlani so jo znova hospitalizirali - tokrat zaradi nedelujoče srčne zaklopke. Po operaciji je Taylorjeva na Twitterju zapisala: "No, to je pa, kot da bi imela popolnoma novo urico."
"Moja mati je bila izjemna ženska, ki je živela polno življenje, polno strasti, humorja in ljubezni. Čeprav je nas bližnje njeno slovo nadvse prizadelo, nas bo njen večni prispevek k svetu vedno navdihoval," je po materini smrti v izjavi zapisal sin Michael Wilding.

Preden je imel svet "Brangelino", je imel Richarda in Elizabeth
Za simbol nekega počasi bledečega glamurja preteklosti in eno največjih romanc Hollywooda je veljala tudi ljubezen med Elizabeth in Richardom Burtonom. Velika ljubezen med igralcema se je rodila leta 1961 na snemanju Kleopatre, ko sta bila oba že (ali pa še vedno) poročena z drugima partnerjema. Poročila sta se leta 1964 in se deset let pozneje razšla. Leto dni pozneje sta se znova vzela v odročni vasici v Bocvani (nevesta je nosila obleko iz perja), a se je po manj kot letu dni tudi njun drugi zakon končal.
Toda kljub temu sta bila več kot deset let najbolj glamurozen in najljubši par Hollywooda; oči so se množično rosile, ko ji je kupil 69-karatni diamant, pozneje znan kot "Taylor-Burtonov diamant".












Umrla je igralka Elizabeth Taylor