Režiser Razrednega sovražnika, Rok Biček, s protagonistoma svojega filma. Foto: BoBo
Režiser Razrednega sovražnika, Rok Biček, s protagonistoma svojega filma. Foto: BoBo
Žirija je imela poleg Razrednega sovražnika na izbiro še filme Šanghaj (na fotografiji), Adria Blues in Nahrani me z besedami. Foto: Kolosej
Epizoda v življenju pobiralca železa (Epizoda u životu berača željeza)
Tudi Bosanci so izbrali očitnega kandidata; Epizoda v življenju nabiralca jekla je bila nagrajena že na berlinskem filmskem festivalu. Foto: Spletna stran festivala

Bičkov film, povzet po resničnih dogodkih, je svetovno premiero doživel na filmskem festivalu v Benetkah, kjer je prejel nagrado filmskih kritikov, nato pa je vesno za najboljši film osvojil še na Festivalu slovenskega filma v Portorožu. (Poleg tega so ustvarjalci s FSF-ja odnesli še vesne za glavno moško vlogo, stransko žensko vlogo, fotografijo in kostumografijo.)

V igri so bili še:
Žirija - sestavljali so jo Dunja Klemenc, Živa Emeršič, Miha Knific, Klemen Dvornik, Igor Pediček in Miha Tozon - je Bičkov film izbrala med štirimi filmi v ožjem izboru. Poleg Razrednega sovražnika so bili to še Šanghaj Marka Naberšnika, Nahrani me z besedami Martina Turka in Adria Blues Miroslava Mandića.

Zgodba Razrednega sovražnika se odvija med zidovi gimnazije, kjer dijaki nikakor ne morejo sprejeti zahtev in visokih meril novega učitelja nemščine. Njihov odnos se zaostruje iz dneva v dan in po samomoru dijakinje njeni sošolci krivdo pripišejo učitelju. To sproži niz usodnih dogodkov, ki za vedno spremenijo življenje učitelja in učencev, saj se resnica ozadja dogajanj skriva pod številnimi tančicami lahkomiselnih laži, zlonamernih spletk in nespametnih odločitev.

Malo smo prisotni tudi v bosanskem kandidatu
Svojega kandidata so Slovenci danes predstavili tudi v Združenju filmskih ustvarjalcev Bosne in Hercegovine. Bosno bo v boju za nominacijo za tujejezičnega oskarja zastopal film Danisa Tanovića Epizoda v življenju nabiralca jekla, pri katerem je kot koproducent sodelovala tudi produkcijska hiša Vertigo/Emotion film iz Slovenije.

Tanovićev peti celovečerni film skozi zaplet okrog nosečnosti in težav, s katerimi se sreča družina, ki nima urejenega zdravstvenega zavarovanja ter zato išče pomoč pri nevladnih organizacijah in državnih institucijah, prikazuje vso krutost sodobne družbe v BiH-u.

Letos zmaga pretresljive zgodbe o ljubezni in izgubi
Oskarje za najboljši tuji film Ameriška filmska akademija podeljuje od leta 1956. Izmed okoli 60 nacionalnih kandidatov za oskarja, kolikor jih letno prejmejo, akademija izbere devet filmov v širši izbor, pet pa jih nato nominira za oskarja. Letos je kipec prejel film Michaela Hanekeja Ljubezen.

Slovenci smo se lani za nominacijo potegovali z Gazvodovim Izletom, leto prej pa bi to moral biti film Janeza Burgerja Circus fantasticus, pa smo ga pozabili prijaviti v razpisanem roku.

Nominacije za oskarje bodo razglasili 16. januarja, podelitev pa bo potekala 2. marca.