Patrick Swayze je v Umazanem plesu izrekel znameniti stavek: Nihče ne postavi Baby v kot! Foto: Reuters
Patrick Swayze je v Umazanem plesu izrekel znameniti stavek: Nihče ne postavi Baby v kot! Foto: Reuters
Duh
V Duhu je Patrick Swayze nesmrtno ljubil Demi Moore. Foto: Reuters
Point Break
Keanu Reeves in Patrick Swayze v akciji Point Break (1991). Foto: Reuters

Johnny Castle, učitelj plesa in dotlej zagrizeni samec, ki ga očara Baby (Jennifer Grey), dekle na počitnicah s starši v hribovju Catskills v državi New York, je postala najbolj prepoznavna vloga takrat 35-letnega Patricka Swayzeja, prinesla mu je tudi nominacijo za zlati globus in začrtala njegovo filmsko pot. Poleg filma pa so velike uspešnice postale tudi pesmi, ob spremljavi katerih sta se po plesišču vrtela Baby in Johnny.

Znameniti zaključni prizor iz Umazanega plesa si oglejte tukaj.

Pred vlogo v Umazanem plesu je Swayze kot Orry Main osvajal srca gledalk v priljubljeni televizijski nadaljevanki o ameriški državljanski vojni Sever in jug, še prej pa je igral tudi v filmu Francisa Forda Coppole o odraščanju fantov z družbenega roba The Outsiders (1983).

Romantični duh postane bančni ropar
Tri leta po Umazanem plesu je v kina prišel Duh, v katerem je Patrick ob Demi Moore odigral vlogo duha Sama Wheata in si spet prislužil nominacijo za zlati globus, hkrati pa je film postal najbolj dobičkonosen v letu 1990.
Po Duhu je sledila precej manj romantična vloga deskarja in bančnega roparja v akcijskem Point Breaku ob Keanu Reevesu, pozneje pa so odmevne vloge prihajale redkeje.
Eden zanimivejši Swayzovih filmskih izletov je bila vloga travestita Vide Boheme v filmu Za Wong Fooja, hvala za vse (1995) o odiseji treh "kraljic preoblačenja" (poleg Swayzeja še Wesley Snipes in John Leguizamo), ki se jim med potjo iz New Yorka v Hollywood pokvari avto. Pristanejo v nekem malem mestu ter s svojo kričečo pojavo vzbudijo nemalo pozornosti. Vloga je Swayzeju prinesla tretjo nominacijo za zlati globus.

Dve bližnji srečanji s smrtjo
Med snemanjem filma Morilčeva pisma leta 1996 je Swayze padel s konja, se zaletel v drevo in se resno poškodoval. Nato se je skoraj srečal s smrtjo leta 2000 med poletom v svojem zasebnem letalu.
V zadnjih letih se je Swayze pojavil kot gost v novi različici Umazanega plesa, ponovil je vlogo plesnega inštruktorja. V Londonu se je pojavil v muzikalu Guys and Dolls.

Zaradi zadnje vloge trpel bolečine
Zadnje leto je kljub hudi bolezni, s katero je izgubil boj v noči na torek, posnel več epizod nadaljevanke The Beast, v kateri igra Charlesa Barkerja, FBI-agenta pod krinko. V tem času je zavrnil jemanje sredstev proti bolečinam, da mu ne bi ovirala igranja. Televizija A&E je posnela le 13 epizod uvodne sezone o in prekinila nadaljevanje, saj je čakala, da ostane brez glavnega igralca.
Swayze je v zadnjem letu dni z ženo, plesalko Liso Niemi, ki mu je stala ob strani vse do smrti, napisal knjigo spominov.

Patricka Swayzeja si v njegovih najprepoznavnejših vlogah oglejte v spodnjih videoposnetkih.