Koncerti iz radijskega studia 13, na katerih nastopajo uveljavljeni glasbeni umetniki, omogočajo glasbene predstavitve občinstvu pred radijskimi sprejemniki in na Arsovi spletni strani na Facebooku. Dvajseti koncert bo v znamenju samospevov, miniaturne oblike vokalne lirike iz obdobja romantike in začetka 20. stoletja. Pester in občuteno izbran spored bosta predstavili ugledni slovenski umetnici in izkušeni komorni glasbenici: sopranistka Andreja Zakonjšek Krt, prvakinja Opere in baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor, ki je v operi zaposlena od sezone 1996/1997, in harfistka Urška Križnik Zupan, članica in solistka Simfoničnega orkestra Slovenske filharmonije od leta 2003.

''Ti samospevi v vsej svoji čarobnosti, tankočutni milini, poduhovljenosti in globini interpretoma nudijo neskončne možnosti v niansah izražanja. Ponesejo ju v razmišljanja o minljivosti, od miline in liričnosti do dramatičnosti in tudi tragičnosti, in o vsem, kar naše življenje osmišlja, plemeniti in bogati,'' o samospevih pravi Andreja Zakonjšek Krt.

Sopranistka Andreja Zakonjšek Krt in harfistka Urška Križnik Zupan, Slovenska filharmonija, 5. 2. 2021. Foto: Darja Štravs Tisu
Sopranistka Andreja Zakonjšek Krt in harfistka Urška Križnik Zupan, Slovenska filharmonija, 5. 2. 2021. Foto: Darja Štravs Tisu

Umetnici bosta predstavili samospeve francoskih skladateljev Clauda Debussyja in Gabriela Fauréja, slovenskega romantika Benjamina Ipavca in nemških ustvarjalcev Roberta Schumanna in Richarda Straussa, spored pa bo dopolnila solistična skladba za harfo Zvonimirja Cigliča, s katero se bomo na radijskem koncertu v Komornem studiu spomnili stoletnice skladateljevega rojstva.

Sopranistka Andreja Zakonjšek Krt je najprej diplomirala na Oddelku za glasbeno pedagogiko Pedagoške fakultete v Mariboru. Študij koncertnega petja – samospev in oratorij – je končala na Visoki šoli za glasbo in dramsko umetnost v Gradcu. Profesionalno glasbeno pot je začela v Operi in baletu SNG Maribor, kjer je debitirala v sezoni 1995/1996 z vlogo Rozine v operi Seviljski brivec Gioacchina Rossinija. Poseben dosežek je njena vloga Maud – junakinje opere Princesa Vrtoglavka Josipa Ipavca, ki je v mariborski Operi doživela prvo izvedbo leta 1997. Za svoje presežne umetniške dosežke je 1. decembra 2015 prejela nagrado Sama Smerkolja, ki jo slovenskim opernim pevcem podeljuje Slovensko komorno glasbeno gledališče.

Urška Križnik Zupan se je najprej začela učiti igranja na klavir, šele pozneje se je srečala s harfo. Njena mentorja sta bila harfista in pedagoga Dalibor Bernatovič in Ruda Ravnik Kosi. Pri dolgoletni profesorici in priznani harfistki solistki ter članici Simfoničnega orkestra RTV Slovenija Rudi Ravnik Kosi je leta 2003 z odliko diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Na državnih tekmovanjih je prejela več nagrad in vrsto let poučevala v Ljubljani, Celju in Novi Gorici, od septembra 2020 pa je pedagoginja na Glasbeni šoli Domžale.