Ana Netrebko se je izobraževala na Sanktpeterburškem konzervatoriju, kjer jo je
Ana Netrebko se je izobraževala na Sanktpeterburškem konzervatoriju, kjer jo je "odkril" Valerij Gergijev in ji odprl vrata Mariinskega gledališča. Foto: AP

Ana Netrebko, ki ima rusko in avstrijsko državljanstvo, ne bo nastopila v operi Adriana Lecouvreur, ki bo v Scali na sporedu 9. marca. Na družbenih omrežjih je pevka zanikala, da so v ozadju zdravstveni razlogi. "Ne pridem," je v ponedeljek zvečer objavila na Instagramu. Zanikala je poročanje rimskega dnevnika La Repubblica, da v Milanu ne bo nastopila zaradi zdravstvenih razlogov. "To ni res," je zapisala.

So javne osebnosti obvezane podati izjavo?
Predtem je operna diva v zapisu na Facebooku poudarila, da ni prav, da umetnike ali druge javne osebnosti silijo, da javno izražajo svoja politična mnenja in obsojajo svojo domovino. "To bi morala biti svobodna odločitev. Tako kot mnogi moji kolegi tudi jaz nisem politična oseba. Nisem politični strokovnjak. Sem umetnica in moj cilj je združiti ljudi prek političnih meja," je zapisala.

Gergijev odpuščen, Ana Netrebko jasno izrazila svoje stališče
Njene besede se najbrž nanašajo na nedavni položaj z dirigentom Valerijem Gergijevom, ki pa je znan podpornik in dolgoletni prijatelj ruskega predsednika Putina. Milanski župan Giuseppe Sala in intendant Scale Dominique Meyer sta v petek od 68-letnega maestra Gergijeva zahtevala jasno stališče do vojne v Ukrajini. "Nismo prejeli odgovora. Prosili smo ga, naj se jasno distancira od te vojne," je v ponedeljek povedal Sala. Po izteku ultimata je bil Gergijev umaknjen iz uprizoritve opere Čajkovskega Pikova dama. Še vedno ni jasno, kdo ga bo nadomestil na petih izvedbah opere.

Ana Netrebko pa se je do napada na Ukrajino opredelila: "Sem proti tej vojni. Sem Rusinja in ljubim svojo državo, vendar imam veliko prijateljev v Ukrajini. Zaradi bolečine in trpljenja, ki ju doživljam, se mi trga srce. Želim si, da se ta vojna konča in da ljudje živijo v miru. Za to upam in molim."

Direktor newyorške Metropolitanske opere je že napovedal, da ustanova
Direktor newyorške Metropolitanske opere je že napovedal, da ustanova "ne bo več sodelovala z umetniki ali ustanovami, ki podpirajo Putina ali sprejemajo njegovo podporo – vsaj ne, dokler se invazija in poboji ne bodo ustavili, dokler ne bo vzpostavljen red in ne bodo narejene restitucije". Foto: AP

"Ni pravi čas za muziciranje"
V milanski Scali zdaj čakajo še na uradno odpoved Ane Netrebko, ki naj bi v treh predstavah sodelovala skupaj s svojim možem Jusifom Ejvazovom. "Prebrali smo objavo Ane Netrebko na Instagramu. Do zdaj od nje nismo prejeli nobene odpovedi, čakamo na uradno sporočilo. Prav tako ne vemo, kaj namerava storiti njen mož," je novinarjem povedal predstavnik Scale za stike z javnostjo Paolo Besana.

Ana Netrebko je odpovedala tudi vse svoje koncerte v prihodnjih mesecih. "Po temeljitem premisleku sem sprejela izjemno težko odločitev, da se do preklica umaknem iz koncertnega življenja," je v torek sporočila prek nemškega organizatorja koncertov River Concerts.

"Zdaj ni pravi čas za nastopanje in muziciranje. Upam, da bo moje občinstvo razumelo to odločitev," še piše v izjavi. Koncert z možem Ejvazovom, ki je bil predviden danes v Filharmoniji na Labi v Hamburgu, so prestavili na 7. september.