"Moja velika želja je, da se baročni glasbi, takrat ko se ji posvečamo, posvečamo ustrezno na stilsko pravilen način in januar je temu namenjen,” pravi direktor Slovenske filharmonije Matej Šarc.

Festival se začenja danes, ponudil pa bo štiri koncerte. Zadnji bo hkrati uvodni koncert 5. Zimskega festivala. Foto: BoBo
Festival se začenja danes, ponudil pa bo štiri koncerte. Zadnji bo hkrati uvodni koncert 5. Zimskega festivala. Foto: BoBo

Čičić, ki deluje kot koncertni mojster znamenitega orkestra Academy of Ancient Music (ta je pred leti oral ledino pri historično ustreznem izvajanju glasbe starejših obdobij), je po Šarčevih besedah dober poznavalec prav posebnega repertoarja baročne glasbe. Ta tradicija zdaj prek violinista, ki je v naših krajih manj znan, prihaja med filharmonike, še pravi.

Prihodnji petek prinaša program  med drugim prinaša Suito iz balette opere Les Indes Galantes Jean-Philippa Rameauja. Foto: Wikipedia
Prihodnji petek prinaša program med drugim prinaša Suito iz balette opere Les Indes Galantes Jean-Philippa Rameauja. Foto: Wikipedia

Festival prinaša tri večje koncerte in koncert, ki so ga namenili družinam in otrokom. Na nocojšnjem prvem bodo izvedli skladbe francoskih skladateljev po vzoru duhovnih koncertov, ki so jih izvajali v Parizu v 18. stoletju. Pariz je bil takrat pomembno središče koncertnega dogajanja, kamor so prihajali največji mojstri baročne glasbe, tako iz Italije kot Nemčije in tudi Anglije.

Mlade nagovarjajo z baročno modo
Na drugem koncertu 21. januarja bodo izvedli kantato Les Nations Georga Philipa Telemanna in dela manj znanih skladateljev, povezali pa so ga z matinejskim koncertom za mlade 22. januarja, ki so ga poimenovali Zgodba o baročni modi. Mladim želijo predstaviti baročno glasbo s pomočjo baročnih kostumov oziroma načinov oblačenja.

"Če govorimo o različnih stilih baročne glasbe, italijanskem, francoskem, nemškem, lahko govorimo tudi o različnih slogih oblačenja, tudi lasulje so bile različne in vse to, mislim, da bo zelo zanimivo za mlade poslušalke in poslušalce, ki bodo lahko ob spremstvu svojih staršev prišli na koncert," pravi Šarc.

Festival se bo sklenil 28. januarja, ko se bo hkrati začel 5. Zimski festival, ki ga sicer pripravlja Festival Ljubljana. Izvedli bodo tri vokalno-instrumentalne skladbe Bacha, Giovannija Battiste Ferrandinija in Händla. "To pa bo barok, kot ga poznamo, z odličnimi vokalnimi solistkami in belgijskim dirigentom Bartom Van Reynom," dodaja Šarc. Kot solistke bodo nastopile sopranistki Julia Doyle in Griet De Geyer ter mezzosopranistka Barbara Kozelj.