Največji britanski zvezdnik klasične glasbe je lani izjavil, da iz Berlinske filharmonije nikoli ne bi odšel k Londonskemu simfoničnemu orkestru, če bi vedel, da bo brexit lahko spremenil njegovo domovino v
Največji britanski zvezdnik klasične glasbe je lani izjavil, da iz Berlinske filharmonije nikoli ne bi odšel k Londonskemu simfoničnemu orkestru, če bi vedel, da bo brexit lahko spremenil njegovo domovino v "samozgrajen kulturni zapor". Foto: Reuters

V Liverpoolu rojeni Simon Rattle je že pred brexitom opozarjal na to, kako velike posledice bo imel britanski odhod iz EU-ja za kariere mladih glasbenikov, ki so do zdaj lahko prosto prehajali in nastopali na obeh straneh Rokavskega preliva.

Na dan referenduma o brexitu leta 2016 sem bil z orkestrom: ljudje so bili v solzah. Nismo mogli začeti vaje, ker so bili predvsem starejši britanski glasbeniki tako razburjeni zaradi tega, kar se je zgodilo naši deželi - da smo se prostovoljno odrezali.

Simon Rattle

"Absolutno nujno"
"Moj potni list je že na poti,"
je pripomnil 65-letni dirigent, ko so ga na novinarski konferenci vprašali, ali bo sledil zgledu številnih Britancev, ki živijo v EU-ju, in zaprosil za državljanstvo, ki bi mu olajšalo nastopanje po Evropi. "Tako kot za številne glasbenike je bilo to zame absolutno nujno."

Britansko glasbeno sceno je pred kratkim presenetila Rattlova odločitev, da bo predčasno končal svoj staž pri Londonskem simfoničnem orkestru, s katerim je imel pogodbo podpisano do leta 2023. Namesto tega bo postal glasbeni direktor Bavarskih radiosimfonikov v Münchnu. Za premestitev se je odločil, ker bi bil rad bližje svoji družini v nemški prestolnici – a nikoli ni skrival, da ga jezi tudi vodilna struja britanske politike.

"To, da morajo umetniki in glasbeniki kar naenkrat pridobivati vizume za nastopanje v Evropi, absolutno ni tisti brexitovski bonus, o katerem so nam govorili," se je obregnil ob obljube predreferendumske kampanje. "Proti temu se bomo morali boriti."

Dirigent je poročen s češko mezzosopranistko Magdaleno Kozena.
Dirigent je poročen s češko mezzosopranistko Magdaleno Kozena. "Moji otroci so Evropejci, živeli smo v Nemčiji, vsi smo predvidevali, da bomo imeli evropska življenja." Foto: Reuters

Glasen zagovornik Evrope
Rattle, ki si je ime ustvaril pri 25 letih, ko je simfonični orkester iz Birminghama dvignil na raven mednarodnega slovesa, je vodenje LSO-ja prevzel leta 2017, leto po referendumu o brexitu. Leto pozneje je z glasbeniki Brianom Enom, Rito Oro, Damonom Albarnom in Bobom Geldofom v odprtem pismu takratni britanski premierki Theresi May opozoril, da bo brexit povzročil nepopravljivo škodo kulturnemu vplivu Združenega kraljestva.

Večino karantene je Simon Rattle preživel v Berlinu z ženo, češko sopranistko Magdaleno Kožena. V tem obdobju intenzivnega druženja se je v njem izkristalizirala želja, da bi raje delal bližje domu, je povedal.