Projekt bo prihodnji teden doživel svetovno premiero na televizijski spletni platformi mednarodnega festivala Operadagen v Rotterdamu.

Foto: Carmina Slovenica
Foto: Carmina Slovenica

Threnos (za grlo), ki sta ga zasnovala ameriški skladatelj Jacob Cooper in dirigentka Karmina Šilec, so v živo izvedli in posneli na začetku marca v mariborski Minoritski cerkvi, na spletni platformi festivala Operadagen pa bodo tedaj posneto videorazličico projekta predvajali 14. maja.

Foto: Carmina Slovenica
Foto: Carmina Slovenica

Odgovor, ki ga dajejo etične dimenzije svetosti življenja
Ideja za projekt Threnos (za grlo), ki je imel sprva delovni naslov Rekvijem za živali, izhaja iz starogrške žalostinke, ki odmeva v klavnici, kjer se srečata marginalizirana žival in človek. Ta odnos torej raziskuje skozi prizmo etičnih dimenzij svetosti življenja.

Besedilo je delo pesnice Dore Malech, video pa Young Joo Lee. Pod scenografijo se podpisuje Dorian Š. Petek in kostumi Tina Bonča. "Živali so kot marginaliziran subjekt izhodišče, metafora. V bistvu pa gre za človeka in za premislek o njem samem," o delu pravijo avtorji. "Za ustvarjalce je bila pomembna tudi zastavitev dela, ki vzpostavlja možnosti za premisleke o radikalni transformaciji odnosov med ljudmi in živalmi. Kar je prav posebej relevantno v času, ko se svetovna pandemska tragedija kaže kot odraz tega človekovega odnosa do živali ter pohlepa sodobne industrije, še posebej predelovanja mesa."

Projekt je bil premierno izveden 9. marca v mariborski Minoritski cerkvi, tik preden je zaradi novega koronavirusa nastopila karantena. Prenos svetovne premiere bo 14. maja od 12. ure dalje.

Foto: Carmina Slovenica
Foto: Carmina Slovenica

Mednarodni festival Operadagen Rotterdam prinaša sodobne trende v glasbenem gledališču in operi ter je odprt za različna glasbeno-gledališka iskanja.