Založba sicer cene nakupa ni razkrila, vendar je časopis New York Times znesek ocenil na omenjeno vsoto. V lasti založbe Universal Music so tako zdaj med drugim tudi njegove znamenite pesmi, kot so Blowin' In The Wind, The Times They Are a-Changin' in Knockin' on Heaven's Door.

Bob Dylan je pred zaustavitvijo javnega življenja zaradi pandemije covida-19 še zmeraj redno koncertiral. Leta 2016 je prejel Nobelovo nagrado za književnost
Bob Dylan je pred zaustavitvijo javnega življenja zaradi pandemije covida-19 še zmeraj redno koncertiral. Leta 2016 je prejel Nobelovo nagrado za književnost "za stvaritev novih poetičnih izrazov znotraj velike ameriške pesniške tradicije". Foto: AP

"Ta pogodba je najpomembnejši založniški dogovor tega stoletja in eden najpomembnejših vseh časov," se po pisanju francoske tiskovne agencije AFP glasi izjava založbe Universal Music. Avtorske pravice so v zadnjih letih močno pridobile vrednost, tudi zaradi povečanja priljubljenosti predvajanja na aplikacijah, kot je Spotify. Trend je v času zaprtij zaradi novega koronavirusa še narasel.

Največje glasbeno podjetje na svetu
Universal Music je največje glasbeno podjetje na svetu in pod okriljem založbe je mogoče najti glasbenike, kot so Taylor Swift, Lady Gaga in zasedba The Beatles. "Ni skrivnost, da je umetnost pisanja pesmi ključnega pomena za vso dobro glasbo," je dejal Lucian Grainge z založbe Universal Music. "Privilegij in odgovornost je zastopati enega najboljših komponistov vseh časov," pa je sporočila generalna direktorica Jody Gerson. Dodala je, da je Dylanov pomen v kulturi izjemen.

Sorodna novica Bob Dylan si je rojstno ime spremenil zaradi pomislekov o antisemitizmu

Leta 1941 rojeni Bob Dylan je na newyorško folk glasbeno sceno stopil v zgodnjih 60. letih preteklega stoletja. Do danes je po svetu prodal več kot 125 milijonov plošč, nekatere njegove pesmi so med najbolj priljubljenimi vseh časov in se tudi desetletja po nastanku še zmeraj pojavljajo v filmih in oglasih. Poleg tega Dylanove pesmi pogosto doživljajo priredbe drugih glasbenikov.

Vse več tovrstnih nakupov
Nakup založbe Universal Music je eden od tovrstnih nakupov v zadnjem času. Tako je pretekli teden kantavtorica Stevie Nicks, ki pogosto piše verze za skupino Fleetwood Mac, prodala večinski delež svojega kataloga podjetju Primary Wave Music. Po navedbah AFP-ja je Wall Street Journal vrednost predaje avtorskih pravic ocenil na približno 100 milijonov dolarjev (okoli 82 milijonov evrov).

Včasih pa se zgodi prodaja avtorskih pravic tudi brez vednosti glasbenika. Tako so bile novembra pravice za šest albumov Taylor Swift prodane zasebni delniški družbi brez vednosti same glasbenice.